SUA, un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei: Măsurile vizează inclusiv oligarhi și iahturi de lux asociate lui Vladimir Putin. Maria Zakharova și violoncelistul Serghei Roldugin, sancționați și ei

SUA, un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei: Măsurile vizează inclusiv oligarhi și iahturi de lux asociate lui Vladimir Putin. Maria Zakharova și violoncelistul Serghei Roldugin, sancționați și ei
Vladimir Putin (Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Metzel) și Joe Biden (Foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE)

Administrația Biden a introdus joi un nou val de sancțiuni menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, fiind vizați inclusiv oligarhi, iahturi de lux și violoncelistul Serghei Roldugin, despre care Washingtonul spune că acționează ca intermediar pentru președintele rus Vladimir Putin, dar și Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt în Ministerul rus al afacerilor externe, transmite Reuters.

SUA, Canada, Marea Britanie și UE au introdus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, în replică la invazia rusă în Ucraina, iar Washingtonul a promis să adopte și mai multe măsuri pe măsură ce războiul se prelungește.

În discursul privind Starea Uniunii pe care l-a susținut în martie, președintele american Joe Biden promitea că SUA va face demersuri pentru a confisca iahturi, apartamente de lux și avioane private ale rușilor înstăriți care au legături cu Vladimir Putin.

SUA, un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin

Departamentul american al Trezoreriei a identificat joi două vase – „Graceful”, sub pavilion rusesc, respectiv „Olympia”, sub pavilion de Cayman – ca fiind două proprietăți ce au legături cu Vladimir Putin. Președintele rus, care a fost trecut pe lista neagră la o zi după invadarea Ucrainei, a mers în numeroase călătorii cu iahturile, inclusiv cu unul din Marea Neagră pe care l-a însoțit și omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, spune Washingtonul.

Totodată, a identificat alte două iahturi – „Shellest” și „Nega” – despre care spune că au fost folosite de liderul rus și că sunt deținute de o companie rusă aflată sub regimul american de sancțiuni.

Trezoreria SUA a luat măsuri și împotriva Imperial Yachts, o companie de brokeraj cu sediul în Monaco care le permite proprietarilor de iahturi de lux, inclusiv oligarhilor ruși, să își închirieze bărcile atunci când nu le folosesc, precum și o companie de aviație despre care susține că a fost implicată într-o schemă pentru transferul de aeronave către o firmă offshore astfel încât să fie ocolite sancțiunile.

Administrația Biden l-a adăugat pe lista sancțiunilor și pe Serghei Roldugin, un violoncelist și dirijor vizat deja de sancțiunile UE, pentru legăturile sale cu Vladimir Putin. Acesta, spune partea americană, a fost „parte a unui sistem care gestionează averea offshore a președintelui Putin”.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a introdus sancțiuni împotriva a cinci oligarhi ruși și membri ai elitei ruse, inclusiv împotriva lui Aleksey Mordașov, unul dintre cei mai înstăriți cetățeni ai Federației Ruse. Măsurile o vizează și pe Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt în Ministerul rus al afacerilor externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe