Suedia respinge vaccinarea COVID a copiilor de 5-11 ani: „Nu vedem niciun beneficiu”

Suedia respinge vaccinarea COVID a copiilor de 5-11 ani: „Nu vedem niciun beneficiu
Foto: Linus Mimietz (Unsplash.com)

Suedia, statul cu 73% din populație vaccinată anti-COVID, respinge administrarea serului la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani. Poziția aparține Agenției Naționale de Sănătate, comunicată joi, 27 ianuarie.

Punctul de vedere al suedezilor a fost transmis în condițiile în care o bună parte a statelor membre UE, inclusiv România, a început vaccinarea copiiilor și desfășoară o amplă campanie de comunicare în acest sens.

De la începutul crizei COVID, copiii au fost cel mai puțin afectați de noul virus, iar rata de mortalitate s-a apropiat de zero absolut, cu tot cu tinerii care prezintă comorbidități. În contextul Omicron, o variantă mai contagioasă și mult mai blândă, Agenția de Sănătate crede că beneficiile vaccinării nu depășesc riscurile bolii, informează Reuters.

„Cu informațiile pe care le avem astăzi, cu un risc scăzut de apariție a formelor grave de boală la copii, nu vedem niciun beneficiu clar de a-i vaccina”, a declarat oficialul Agenției de Sănătate, Britta Bjorkholm, într-o conferință de presă.

Suedia se pregătește de marea relaxare

Decizia experților în sănătate din Suedia ar urma să fie revizuită dacă va fi schimbat cursul pandemiei, prin apariția unei variante de SARS-COV mai agresive.

În ciuda ratei ridicate de vaccinare ridicate la nivel național, Suedia a înregistrat în ultimele săptămâni recorduri succesive de infectări. Doar pe 26 ianuarie au fost raportate 40.000 de noi cazuri. Totuși, datorită faptului că Omicron nu este atât de sever, sistemul medical suedez nu mai este supus unei presiuni atât de mari precum în valurile precedente.

Guvernul Suediei a extins miercuri restricțiile pentru două săptămâni, dar a anunțat că speră să le elimine pe 9 februarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:20 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație acest pod. Eu sunt optimist”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”
09:33 - OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului
09:15 - În Otopeni, s-au vopsit balustradele unui pod cu tot cu mașinile parcate în zonă. Imaginile care au revoltat șoferii