Summit internaţional la Paris pentru intervenţia în Libia

Summit internaţional la Paris pentru intervenţia în Libia
Secretarul american de stat Hillary Clinton, va lua parte sâmbătă la summit-ul internaţional de la Paris, unde se va decide strategia cu privire la situaţia din Libia şi la o eventuală intervenţie militară în...

Secretarul american de stat Hillary Clinton, va lua parte sâmbătă la summit-ul internaţional de la Paris, unde se va decide strategia cu privire la situaţia din Libia şi la o eventuală intervenţie militară în zonă, informează Reuters.

Prezenţa secretarului de stat la Paris a fost anunţată de preşedintele Obama vineri. Hillary Clinton, liderii europeni şi Secretarul General al ONU, Ban Kimoon, vor discuta următoarele etape privind situaţia din Libia, după ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat rezoluţia 1.973, care autorizează recursul la forţă in Libia pentru a proteja forţele de opoziţie şi civilii libieni de intervenţia Colonelului Gaddafi.

Cancelarul german Angela Merkel va lua parte la întâlnirea de la Paris, după ce Germania s-a abţinut de la votul rezoluţiei.

“Împărtăşim scopurile acestei rezoluţii”, a declarat Merkel, citată de Bloomberg. “Nu confundaţi abţinerea noastră cu neutralitatea”, a adăugat cancelarul german.

Merkel a adăugat că Germania monitorizează cu atenţie situaţia din Libia, după ce guvernul a anunţat încetarea focului: „Vom analiza în detaliu dacă este vorba de o diversiune sau de vreun joc. Cerem o încetare reală a focului, astfel încât războiul purtat de Gaddafi împotriva propriului popor să ia sfârşit.”

Primul Ministru Canadian Stephen Harper va fi la rândul său prezent la întâlnirea organizată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, informează CBC. Canada a anunţat trimiterea avioanelor de luptă CF-18s în Libia. Avioanele canadiene, însoţite de 150 de militari au decolat vineri având baza militară Trapani din Sicilia ca destinaţie.

Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron au luat parte la o întâlnire tripartită în jurul orei 14:30 (ora Bucureştiului), pentru a decide soarta intervenţiei militare în Libia.
Sprijinit de David Cameron, Sarkozy a organizat întâlnirea la nivel înalt, după ce a încercat să convingă ceilalţi membri ai Consiliului de Securtitate ONU de necesitatea intervenţiei militare în Libia.
După întrevedere, preşedintele francez se va adresa jurnaliştilor, iar Hillary Clinton şi Angela Merkel vor susţine conferinţe de presă.

Surse din guvernul francez au declarat pentru Reuters: „Totul este pregătit, dar decizia este una politică acum. Este limpede că trebuie să acţionăm rapid”.

La întâlnire vor fi prezenţi şi secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, precum şi preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping.