Suprafața planetei Marte a fost fotografiată în întregime de vehiculul spațial al Chinei

Suprafața planetei Marte a fost fotografiată în întregime de vehiculul spațial al Chinei
Foto: China Aerospace Studies Institute

Un vehicul spaţial chinez fără echipaj uman a obţinut imagini care acoperă întreaga suprafaţă a planetei Marte. Au fost obținute și fotografii de la polul sudic. Această realizare a fost posibilă după ce aparatul a a survolat „Planeta Roşie” de peste 1.300 de ori de la începutul anului trecut, anunță Reuters.

Foto: China Aerospace Studies Institute

Imagini rare de la polul sudic

Misiunea a început în februarie 2021, când Tianwen-1 a ajuns cu bine pe Marte. Planeta este monitorizată de o sondă a roverului robotizat.

Printre imaginile realizate de pe orbită se află şi primele fotografii chineze cu polul sudic marţian, unde se află aproape toate resursele de apă ale acestei planete.

Apa de sub stratul de gheață a fost descoperit în 2018 la polul sudic de către o sondă orbitală administrată de Agenţia Spaţială Europeană. Acesta este un element fundamental, ce va ajuta la descoperirea potențialului de întreținere a vieții pe planetă.

Imagini de înaltă rezoluție

De asemenea, vehiculul a înregistrat imagini ale canionului de 4000 de kilometri, Valles Marineris, și cratere dintr-o regiune nordică, Arabia Terra.

Tianwen-1 a trimis pe Pământ şi imagini de înaltă rezoluţie cu marginile vastului crater Maunder. Mai există și o fotografie cu un „vulcan-scut” înalt de 18.000 de metri, care a fost detectat în premieră de sonda Mariner 9 lansată de NASA în urmă cu peste cinci decenii.

Foto: China Aerospace Studies Institute
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)