Surse: Rusia ar fi suspendat livrarea gazelor către Polonia

Surse: Rusia ar fi suspendat livrarea gazelor către Polonia
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Rusia a suspendat livrările de gaze naturale către Polonia fără niciun fel de notificare prealabilă, scrie portalul Onet, care citează surse neoficiale. Autoritățile de la Varșovia s-au mobilizat în acest context pentru a găsi soluții menite să evite declanșarea unei crize energetice.

Rusia ar fi blocat livrarea gazelor către Polonia

Informațiile, mai întâi privind o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi suspendarea acestuia, marți, au fost confirmate neoficial atât din surse guvernamentale, cât și din industria poloneză de petrol și gaze.

La sfârșitul lunii martie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat că a semnat un decret prin care ordonă clienților străini ai Gazprom din așa-numitele „țări ostile” să plătească pentru gazul rusesc doar în ruble.

Condițiile impuse de Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care solicită țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Termenul limită a fost stabilit până la 1 aprilie.

Cu o zi înainte de semnarea decretului, Moscova asigura statele occidentale că introducerea plății în ruble se va face treptat și că se are în vedere o listă mai largă de exporturi pentru care s-ar adopta noi termeni de plată Acest lucru a stârnit îngrijorarea statelor occidentale că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze, preluat de stiripesurse.ro.

Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată. Putin susține că această hotărâre a fost adoptată pentru a „întări suveranitatea noastră”.

Urmăriți B1TV.ro și pe