Tensiuni sociale și pentru putere, din ce în ce mai puternice în Iran

Tensiuni sociale și pentru putere, din ce în ce mai puternice în Iran
Foto: Hepta - DPA Images / Aristidis Vafeiadakis

Protestele și grevele vor crește, probabil, în intensitate în zilele următoare zguduind puternic stabilitatea regimului iranian, scriu analiștii de la Institutul de Studii ale Războiului(ISW).

Regimul de la Teheran a desfășurat forțele terestre IRGC (Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran ) în toată provincia Kurdistan, pentru a reprima brutal protestatarii (n.r. ai căror coordonatori au cerut demonstrații la nivel național în perioada 24-26 noiembrie, în semn de solidaritate cu protestatarii agresați).

Anunțul potrivit căruia protestatarii se vor aduna pe străzi principale ajută regimul dictatorial, întrucât oferă forțelor de securitate timp să se pregătească și să se concentreze pe reprimarea manifestanților, scriu analiștii ISW citați de Defense Romania.

ONU deschide, în premieră, o anchetă referitoare la situația din Iran

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a decis joi, în ciuda opoziţiei Teheranului şi Beijingului, să deschidă o anchetă internaţională asupra represiunii împotriva manifestaţiilor din Iran, pentru a aduna probe privind încălcările drepturilor omului şi eventual pentru a-i inculpa pe vinovaţi, relatează AFP.

Concomitent, agenţia iraniană de presă FARS a anunţat arestarea celebrului fotbalist Voria Ghafouri, acuzat că ”a insultat şi a pătat reputaţia echipei naţionale (Team Melli) şi că a făcut propagandă” împotriva statului.

Tensiuni interne pentru putere

Mojtaba Khamenei, fiul lui Ali Khamenei și un potențial succesor, s-a întâlnit cu aliatul său politic Hossein Taeb pentru a discuta despre revenirea lui Taeb în aparatul de securitate, după ce liderul suprem Ali Khamenei l-a demis din funcția de șef al Organizației de Informații IRGC, în iunie 2022.

Acesta s-a întâlnit și cu Fatemeh Hashemi Rafsanjani, fiica fostului președinte Ali Akbar Hashemi Rafsanjani unde, conform sursei amintite, s-ar fi plâns că este marginalizat politic, dar informațiile nu pot fi confirmate.

Relatările coincid cu zvonurile din rețelele sociale care susțin că Khamenei l-ar fi înlăturat pe Mojtaba ca potențial succesor.

Întâlnirea lui Mojtaba cu Fatemeh Hashemi Rafsanjani este deosebit de remarcabilă, având în vedere rapoartele conform cărora secretarul Suprem al Consiliului de Securitate Națională, Ali Shamkhani, s-a întâlnit cu membrii familiei Rafsanjani pentru a discuta despre cooperarea pentru a înăbuși protestele, menționează Defense Romania.

Urmăriți B1TV.ro și pe