Tensiunile dintre Guvernul Orban și opoziție, în presa din Statele Unite. Măsurile care decredibilizează România pe plan internațional

Tensiunile dintre Guvernul Orban și opoziție, în presa din Statele Unite. Măsurile care decredibilizează România pe plan internațional
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România se află în atenția presei internaționale, în contextul recesiunii anunțate, de la declanșarea crizei COVID-19. România este blocată într-o situația dificilă în privința cheltuielilor publice, în condițiile în care populiștii insistă cu măsuri care pot reduce credibilitatea țării pe plan internațional, pentru potențialii investitori, arată o analiză realizată de Bloomberg, citată de Agerpres.

Agenții importante de evaluare financiară plasează România în categoria țărilor cu perspective negative. Calificativul primit de țara nostrăeste cu doar o treaptă peste categoria „junk” -a țărilor nerecomandate pentru investiții. Ștampila a fost pusă în contextul în care pe de o parte, guvernul a majorat cheltuielile publice, pentru atenuarea impactului economic a pandemiei, iar de cealaltă parte, opoziția pune presiune pentru majorarea pensiilor și alocațiilor pentru copii.

„Guvernul este în impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scăpat de sub control, ca rezultat al majorării pensiilor, şi riscurile asociate unei retrogradări a ratingului, fără îndepărtarea potenţialilor votanţi?”, a precizat Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank în Frankfurt.

Mare provocare pentru Guvernul României: Majorarea pensiilor cu 40%

O mare provocare pentru Guvernul Orban reprezintă modul de gestionare al finanțelor cu privire la banii promiși pentru pensionari. Majorările record cu 40% a pensiilor din septembrie ar putea destabiliza puternic economia, iar România ar intra în categoria „junk”, scrie Bloomberg. În prezent, țara noastră se află în categoria „investment-grade”. Pe de altă parte, neonorarea în 2020 a promisiunii guvernului PSD, care a înregistrat cel mai ridicat deficit bugetar din UE, ar putea însemna un eșec la alegerile parlamentare pentru PNL, mai notează Bloomberg.

Perspectivele se anunță negative pentru România. În prezent, costurile de finanțare ale României sunt mai ridicate decât cele ale țărilor cu același rating sau chiar cu un calificativ mai redus, precizează sursa citată.

În acest moment, Ludovic Orban se gândește la o majorare a pensiilor cu un procent mai realist și o abordare graduală în ceea ce privește creșterea veniturilor pensionarilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe