TEPCO a abandonat planurile de răcire a reactorului 1 de la centrala Fukushima

TEPCO a abandonat planurile de răcire a reactorului 1 de la centrala Fukushima
Inginerii japonezi au abadonat încercările de răcire a reactorului 1 de la centrala nucleară de la Fukushima după ce barele de combustibil topite au spart o breşă în clădire, informează BBC. Potrivit...

Inginerii japonezi au abadonat încercările de răcire a reactorului 1 de la centrala nucleară de la Fukushima după ce barele de combustibil topite au spart o breşă în clădire, informează BBC.

Potrivit operatorului centralei de la Fukushima, incidentul a dus la scurgerea unei cantităţi de 3.000 de tone de apă contaminată în partea inferioară a reactorului.

În urma cutremurului de la 11 martie, centrala nucleară a fost grav afectată, unde sistemele de răcire au fost scoase din funcţiune, barele de combustibil s-au supraîncălzit iar încercările de elibarea a presiunii au provocat explozii în incintă.

Potrivit guvernului japonez şi TEPCO închiderea completă a centralei ar putea să dureze până în ianuarie.

De asemenea, reprezentanţii TEPCO au anunţat că vor încerca să găsească un nou plan de stabilizare a reactorului până marţi.

În urmă cu o săptămână TEPCO a cerut ajutor financiar de la stat pentru a compensa familiile îndoliate care şi-au pierdut persoanele iubite şi cei care au fost afectaţi în urma seismului devastator din 11 martie, urmat de tsunami.

„Practic, TEPCO trebuie să aibă grijă să compenseze familiile îndoliate, dar guvernul se va asigura ca cei afectați de cutremur să fie răsplătiți”, afirma ministrul de Finanțe, Yoshihiko Noda.

Operatorul centralei de la Fukushima deja a început să ajute financiar rezidenţii din vecinătatea centralei nucleare, după ce aceştia au fost nevoiţi să părăsească zona, întrucât radiaţiile începuseră să se scurgă din reactor.

Banri Kaieda susține că din cauza închiderii unor reactoare nucleare, operatorul centralei va trebui să crească producția în centralele termice, care va costa circa 1.000 de miliarde de yeni.