Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron

Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
Londra, Marea Britanie. Foto simbol: Pixabay

Toate persoanele care sosesc în Marea Britanie vor fi nevoite să efectueze un test PCR pentru SARS-CoV-2 în termen de două zile de la intrarea în țară și să stea în izolare până la aflarea rezultatului, a anunțat premierul Boris Johnson, potrivit Euronews, sâmbătă seară, în ziua în care varianta Omicron a fost detectată și pe teritorul Regatului Unit, a doua țară europeană în care este depistată tulpina sud-africană, după Belgia.

Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie, spune Boris Johnson

Autoritățile britanice au depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron, iar premierul Boris Johnson a organizat o conferință de presă pentru a prezenta noi măsuri în lupta cu pandemia.

Anterior, secretarul britanic al sănătății precizase că infectările depistate au legătură una cu cealaltă și că este vorba despre persoane al căror istoric de călătorie au legătură cu sudul Africii.

„Am fost informați de Agenția de Siguranță Sanitară din Regatul Unit despre două cazuri cu varianta Omicron la nivelul țării. Cele două cazuri sunt asociate și există o legătură cu călătoriile în sudul Africii. Aceste persoane se izolează la domiciliul lor”, spunea Sajid Javid, care anunța totodată și intensificarea testării în Nottingham și Chelmsford.

Boris Johnson spune că vor fi înăsprite și regulile privind purtarea măștii în magazine și în transportul public, o măsură ce va fi revizuită peste trei săptămâni.

Marea Britanie, a doua țară europeană care detectează varianta Omicron pe teritoriul său

Cu câteva ore înainte, Kai Klose, ministrul pentru afaceri sociale din landul german Hesse, spunea că autoritățile suspectează că ar fi detectat un prim caz de infectare cu varianta Omicron la o persoană care sosise recent din Africa de Sud. Oficialul german spunea că, în orice caz, cel mai probabil tulpina sud-afrincană este deja prezentă pe teritoriul Germaniei.

„Mai multe mutații tipice Omicron au fost depistate noaptea trecută la un pasager care revenea din Africa de Sud. Există, prin urmare, un nivel ridicat de suspiciune, iar persoana respectivă a fost izolată. Secvențierea completă este în desfășurare la momentul actual”, afirma Kai Klose.