The New York Times: SUA crede că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

The New York Times: SUA crede că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Serviciile americane de informații cred că atacul de la Moscova din august în care a fost ucisă Daria Dughina, fiica unui renumit naționalist rus, a fost autorizat de părți ale guvernului ucrainean, un aspect al unei campanii sub acoperire care, se tem oficialii SUA, ar putea să extindă conflictul, potrivit The New York Times.

SUA crede că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina, spune The New York Times

SUA nu a avut niciun rol în atac, nefiind implicată nici în furnizarea de informații, nici în vreun altfel de asistență, spun oficialii. Totodată, oficialii americani spun că nu au știut în prealabil despre operațiune și s-ar fi opus dacă ar fi fost consultați. Ulterior, oficialii americani i-au admonestat pe cei ucraineni pentru asasinat, susțin ei.

Analiza cu privire la complicitatea ucraineană, care nu fusese raportată anterior, a fost împărtășită în interiorul guvernului SUA săptămâna trecută. La momentul atacului, Ucraina a negat orice fel de implicare, iar oficialii ucraineni de rang înalt au continuat să nege și atunci când au fost întrebați despre evaluarea serviciilor americane de informații.

Deși Rusia nu a ripostat într-un mod specific pentru asasinat, SUA este îngrijorată că astfel de atacuri – cu toate că au o valoare simbolică mare – au impact direct mic asupra câmpului de luptă și ar putea provoca Moscova să efectueze propriile atacuri împotriva înalților oficiali ucraineni. Oficialii americani au fost frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei în legătură cu planurile sale militare și clandestine, în special pe pământ rusesc.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ale Ucrainei și-au demonstrat capacitatea de a pătrunde în Rusia pentru a efectua operațiuni de sabotaj. Uciderea Dariei Dughina ar fi una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni de până acum – și arată că Ucraina se poate apropia foarte mult de rușii proeminenți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:04 - Vor fi mai multe străzi cu sens unic în București: de când intră în vigoare
14:02 - Kremlinul confirmă planurile de a crea o „uniune triplă a gazelor”. Încă două țări se alătură lui Putin
13:54 - Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, trimis în judecată de DNA după ce ar fi încercat să mituiască cu 200 de lei un polițist pentru a nu fi amendat în trafic
13:44 - Ministrul Culturii, după scandalul din Parlament generat de discursul unui deputat UDMR: E un dublu pericol – radicalizarea unei minorități și contraradicalizarea unor forțe politice românești. Se alimentează reciproc (VIDEO)
13:36 - Unde se pot vedea meciurile decisive, de joi, pentru calificarea în optimile CM Qatar 2022: Partidele Spaniei şi Germaniei NU mai sunt transmise de TVR 1
13:36 - Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la București: Europa trebuie să se pregătească pentru mai mulți refugiați din Ucraina
13:28 - Nouă lovitură grea pentru Simona Halep! Jucătoarea româncă întâmpină probleme şi la antrenamente
13:25 - Mario Iorgulescu a postat o fotografie în care apare alături de interlopul din Timișoara Sorin Udrea. „Nu merg lucrurile între noi. Nu vreau să mă întorc în România”
13:19 - Italia se pregătește să naționalizeze una dintre cele mai mari rafinării din Europa deținută de Lukoil
13:13 - Bogdan Aurescu: Parteneriatul Strategic România – SUA e la cel mai înalt nivel / Antony Blinken: SUA rămân angajate în sprijinirea eforturilor României pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției (VIDEO)