Tinerii din Cambodgia au fost îndemnați să evite „pierderea demnității” în această Ziua Îndrăgostiților, deoarece autoritățile au emis avertismente cu privire la capcanele sexului premarital.
Ministerul Educației a ordonat școlilor „să ia măsuri pentru a preveni activitățile necorespunzătoare de Ziua Îndrăgostiților”.
Acesta a adăugat că ocazia „nu este o tradiție a naționalității noastre khmer”.
Sexul înainte de căsătorie, în special în rândul femeilor, este considerat tabu în Cambodgia. Ziua Îndrăgostiților a devenit populară în rândul tinerilor din țara din Asia de Sud-Est în ultimii ani, cu multe magazine și tarabe stradale care vând flori precum trandafiri învelite în celofan roz și roșu și produse în formă de inimioare.
Dar oamenii cu credințe mai tradiționale, conservatoare din punct de vedere social, o consideră o sărbătoare străină care amenință cultura budistă a țării.
Ministerul Afacerilor Femeilor s-a alăturat apelurilor adresate cuplurilor care sărbătoresc miercuri, spunând că unele persoane „înțeleg greșit sensul” Zilei Îndrăgostiților.
Iar Ministerul Culturii a intervenit cerând autorităților și părinților să le reamintească copiilor să folosească ziua „în conformitate cu frumoasa tradiție khmeră de dragul onoarei și demnității lor”.
Autoritatea Națională pentru SIDA din Cambodgia a îndemnat, de asemenea, oamenii să evite angajarea în activități sexuale și le-a cerut să marcheze ocazia prin sărbătorirea dragostei lor pentru familie și prieteni.
Cambodgia nu este singura țară în care 14 februarie a provocat controverse în trecut. Din 2008 până în 2019, poliția religioasă din Arabia Saudită a interzis vânzarea cadourilor de Valentine, inclusiv trandafiri roșii, deoarece autoritățile considerau sărbătoarea neislamică.
În India și Pakistan, grupurile religioase au protestat anterior împotriva sărbătorilor de Ziua Îndrăgostiților, spunând că acestea sunt o insultă la adresa hinduismului și islamului.