Tokio: „Starea finanțelor publice ale Japoniei s-a agravat într-un grad fără precedent”

Tokio: Starea finanțelor publice ale Japoniei s-a agravat într-un grad fără precedent
Foto: Pixabay.

Ministrul de Finanțe Shunichi Suzuki a avertizat că finanțele Japoniei devin din ce în ce mai precare, în momentul în care piețele evaluează dacă banca centrală poate menține ratele dobânzilor la un nivel foarte scăzut, permițând guvernului să-și plătească datoriile, transmite CNBC.

Japonia are cea mai mare datorie publică din lumea industrializată

Japonia are cea mai mare datorie publică din lumea industrializată, care este de două ori mai mare decât PIB-ul anual. Guvernul a beneficiat de randamente ale obligațiunilor aproape de zero, dar investitorii încearcă să depășească plafonul de 0,5% stabilit de Banca Japoniei pentru randamentul obligațiunilor pe 10 ani, din cauza inflației care a atins cel mai înalt nivel din ultimii 41 de ani, de două ori mai mare decât ținta de 2% a băncii centrale.

”Starea finanţelor publice ale Japoniei s-a agravat într-un grad fără precedent, deoarece am compilat bugete suplimentare pentru a răspunde la coronavirus şi la probleme similare”, a afirmat Suzuki într-un discurs politic la începutul unei sesiuni a parlamentului.

Guvernul nu a reușit să atingă țintele de echilibrare bugetară

Suzuki a afirmat din nou obiectivul guvernului de a obține un excedent bugetar anual, excluzând emisiunile de noi obligațiuni și costurile pentru serviciul datoriei, până la sfârșitul anului fiscal 2026.

Cu toate acestea, guvernul nu a reușit să atingă țintele de echilibrare bugetară în ultimul deceniu. Ministerul Finanțelor estimează că orice creștere de 1 punct procentual a dobânzii ar duce la o creștere a costului serviciului datoriei cu 3.700 miliarde de yen (29 miliarde de dolari), până la 32.500 miliarde de yen (251 miliarde de dolari) pentru anul fiscal 2025/2026.

”Guvernul se va strădui să gestioneze stabil emisiunea de obligaţiuni guvernamentale japoneze (JGB), printr-o comunicare strânsă cu piaţa. (…) Emisiunea totală a JGB, inclusiv rostogolirea de obligaţiuni, se menţine la un nivel extrem de ridicat, în valoare de aproximativ 206.000 miliarde de yeni (1.600 miliarde de dolari). Vom intensifica eforturile pentru a menţine stabilă emisiunea JGB”, a conchis ministrul Suzuki, citat de news.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe