Toți ochii pe Republica Moldova: Consiliul Europei cere de urgență opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu decizia de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău

Toți ochii pe Republica Moldova: Consiliul Europei cere de urgență opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu decizia de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău
foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a solicitat de urgență opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu ultimele decizii din Republica Moldova, precum condițiile de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău, potrivit Agerpres.

Oficialul european este extrem de îngrijorat de criza politică din Republica Moldova. El a îndemnat Parlamentul ales în mod democratic, Guvernul legitim și forțele politice relevante să acționeze cu reţinere şi responsabilitate, se arată în declaraţia secretarului general al Consiliului Europei.

‘Deciziile recente ale Curţii Constituţionale (de la Chişinău) sunt greu de înţeles şi par arbitrare în lumina textului Constituţiei şi a standardelor internaţionale de drept. Într-un stat democratic toţi trebuie sa respecte Constituţia, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat bun şi obiectiv. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneţia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova’, subliniază Thorbjorn Jagland, pe Twitter.

Declarația sa vine în contextul în care scena politică de la Chișinău a fost învăluită de criză. Deși alegerile generale au avut loc pe 24 februarie, până sâmbătă nu se coagulase o majoritate guvernamentală la Chișinău. Presați de decizia Curții Constituționale, care îl obliga pe președintele pro-rus să dizolve Parlamentul, ACUM și PSRM au lăsat deoparte rivalitatea asumată și au format o alianță de nevoie.

Ei, bine, lăsat pe dinafară, Vladimir Plahotniuc și-a folosit toată forța pentru a bloca această „monstruoasă coaliție”. Și-a mobilizat susținătorii să demonstreze în fața Parlamentului, iar Curtea Constituțională – considerată ca fiind sub controlul său – a publicat mai multe decizii controversate în aceeași zi. Acestea fiind spuse, micuțul stat de peste Prut rămâne umbrit de incertitudine politică.