Trupele ucrainene continuă să înainteze în est, dar în sud avansul lor e mai lent și cu pierderi uriașe de vieți omenești

Trupele ucrainene continuă să înainteze în est, dar în sud avansul lor e mai lent și cu pierderi uriașe de vieți omenești
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Trupele ucrainene au continuat să înainteze în regiunea nord-estică Harkov, pe malul drept al râului Oskil, și au înregistrat unele succese şi în provincia Doneţk, dar în sud avansul lor e mult mai lent, costul în vieți omenești fiind aici cu mult mai mare.

Ultimele date despre contraofensiva ucraineană în estul țării

Oraşul Piskî-Radkivski, care înaintea invaziei ruse avea circa 2.000 de locuitori, e din nou sub control ucrainean, după cum a anunțat Kievul, iar localitatea Kupiansk-Vuslovii, la circa 40 de kilometri către nord, ar fi fost și ea recucerită, informează DPA, citată de Agerpres. La Kupiansk-Vuslovii se află un important nod feroviar pe malul drept al râului Oskil.

Ucrainenii mai susțin că au înregistrat succese şi în provincia Doneţk, situată la sud de Harkov, şi că au ajuns la câţiva kilometri de provincia Lugansk, ocupată aproape integral de invadatorii ruși

Ucrainenii avansează cu greu în sud și cu pierderi imense

Însă, forțele ucrainene avansează într-un ritm mult mai lent în sud, unde invadatorii ruși sunt pregătiți mai bine.
Guvernul ucrainean nu dezvăluie date despre propriile pierderi, dar soldaţii şi comandanţii ucraineni intervievaţi de jurnaliștii New York Times au spus că suferă pierderi „mari” şi „masive” pe câmpul de luptă.

Un soldat ucrainean a afirmat că într-un asalt recent „am pierdut 50 de oameni în două ore”. Într-un alt loc, a precizat el, sute de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi în timp ce încercau să elibereze un singur sat, care încă e sub controlul invadatorilor.

Anterior luna aceasta, alți soldați ucraineni au vorbit pentru The Washington Post despre pierderile foarte mari în timpul luptelor din Herson.

În toată zona ocupată din sud, rușii şi-au construit poziţii defensive, tranşee în zig-zag de-a lungul canalelor de irigaţii, buncăre fortificate şi tranşee pentru tancuri săpate cu buldozere şi acoperite cu plăci de beton. De acolo, ei pot trage cu artileria din poziţii dificil de lovit pentru trupele ucrainene.

Ucrainenii câștigă teren și aici, dar într-un ritm lent şi sub presiunea timpului, căci sezonul ploios riscă să facă dificilă înaintarea pe terenurile mlăştinoase.

Urmăriți B1TV.ro și pe