Ucrainenii din Melitopol, oraș aflat sub ocupație rusă, se tem că vor fi mobilizați de Moscova după referendumul pentru alipirea la Rusia, la care unii rezidenți au fost forțați să voteze sub amenințarea armei, a declarat primarul aflat în exil Ivan Fedorov, transmite Reuters.
Potrivit edilului, ultima ruta oficială pentru ieșirea din Melitopol către teritoriul aflat sub control ucrainean a fost închisă, iar locuitorii orașului sunt mai îngrijorați după referendumul de patru zile care a început vineri în regiunea Zaporojie.
„Locuitorii noștri sunt speriați, intră în panică, nu știu ce se va întâmpla mâine și când vor începe să fie convocați oamenii (în armata rusă, n.r.)”, a declarat primarul din Melitopol, în sistem de videoconferință.
Melitopol, situat în sud-estul Ucrainei, a fost printre primele orașe ucrainene capturate de ruși în invazia lansată în februarie și se regăsește în una dintre cele patru regiuni în care au fost lansate „simulacre” de referendumuri pentru alipirea la Rusia, voturi denunțate de NATO și Kiev deopotrivă.
În opinia primarului din oraș, principalul motiv pentru organizarea referendumurilor a fost acela de a permite Moscovei să înroleze ucraineni după mobilizarea parțială decretată săptămâna trecută de președintele rus Vladimir Putin.
„Votarea are loc în fața puștilor de asalt, a bărbaților (ruși) înarmați”, susține Ivan Fedorov.
„Oamenii sunt luați (de soldați ruși) direct de pe stradă și forțați să voteze, nu numai pentru ei, ci pentru întreaga familie. Când (soldații) intră într-o casă de închiriat cu chiriașul înăuntru, îl pun să voteze pentru fiecare persoană înregistrată în clădirea respectivă”, a adăugat oficialul ucrainean.
Fedorov susține trecerea prin Vasylivka, singura rută oficială către teritoriul controlat de Kiev, a fost închisă bărbaților cu vârste de 18-35 de ani timp de patru zile, iar duminică a fost închisă complet.