Ucrainenii din zonele ocupate se tem că vor fi mobilizați să lupte pentru Rusia după referendumuri. Primarul din Melitopol: Oamenii sunt luați direct de pe stradă și forțați să voteze pentru întreaga familie

Ucrainenii din zonele ocupate se tem că vor fi mobilizați să lupte pentru Rusia după referendumuri. Primarul din Melitopol: Oamenii sunt luați direct de pe stradă și forțați să voteze pentru întreaga familie
Foto: Hepta.ro / Sputnik / RIA Novosti

Ucrainenii din Melitopol, oraș aflat sub ocupație rusă, se tem că vor fi mobilizați de Moscova după referendumul pentru alipirea la Rusia, la care unii rezidenți au fost forțați să voteze sub amenințarea armei, a declarat primarul aflat în exil Ivan Fedorov, transmite Reuters.

Ucrainenii din Melitopol se tem că vor fi mobilizați să lupte pentru Rusia

Potrivit edilului, ultima ruta oficială pentru ieșirea din Melitopol către teritoriul aflat sub control ucrainean a fost închisă, iar locuitorii orașului sunt mai îngrijorați după referendumul de patru zile care a început vineri în regiunea Zaporojie.

„Locuitorii noștri sunt speriați, intră în panică, nu știu ce se va întâmpla mâine și când vor începe să fie convocați oamenii (în armata rusă, n.r.)”, a declarat primarul din Melitopol, în sistem de videoconferință.

Melitopol, situat în sud-estul Ucrainei, a fost printre primele orașe ucrainene capturate de ruși în invazia lansată în februarie și se regăsește în una dintre cele patru regiuni în care au fost lansate „simulacre” de referendumuri pentru alipirea la Rusia, voturi denunțate de NATO și Kiev deopotrivă.

În opinia primarului din oraș, principalul motiv pentru organizarea referendumurilor a fost acela de a permite Moscovei să înroleze ucraineni după mobilizarea parțială decretată săptămâna trecută de președintele rus Vladimir Putin.

„Votarea are loc în fața puștilor de asalt, a bărbaților (ruși) înarmați”, susține Ivan Fedorov.

„Oamenii sunt luați (de soldați ruși) direct de pe stradă și forțați să voteze, nu numai pentru ei, ci pentru întreaga familie. Când (soldații) intră într-o casă de închiriat cu chiriașul înăuntru, îl pun să voteze pentru fiecare persoană înregistrată în clădirea respectivă”, a adăugat oficialul ucrainean.

Fedorov susține trecerea prin Vasylivka, singura rută oficială către teritoriul controlat de Kiev, a fost închisă bărbaților cu vârste de 18-35 de ani timp de patru zile, iar duminică a fost închisă complet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”