Turcia a anulat întâlnirea trilaterală cu Suedia și Finlanda, după protestul de la Stockholm din weekend. Ar fi urmat să participe și Jens Stoltenberg (NATO)

Turcia a anulat întâlnirea trilaterală cu Suedia și Finlanda, după protestul de la Stockholm din weekend. Ar fi urmat să participe și Jens Stoltenberg (NATO)
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Depo Photos

Turcia a anulat pe termen nederminat o reuniune a formatului trilateral cu Suedia și Finlanda, programată pentru luna februarie, după un protest de weekend la Stockholm care a atras o condamnare din partea Ankarei, a relatat marți televiziunea de stat TRT, potrivit Reuters.

Turcia a anulat întâlnirea trilaterală cu Suedia și Finlanda

Întâlnirea programată să se desfășuare în februarie la Bruxelles a fost amânată la solicitarea Ankarei, spune TRT citând surse diplomatice turcești. Purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan declara în această lună că urma să participe și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Același Recep Tayyip Erdogan declara că Suedia nu ar trebui să se aștepte să mai primească sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO, în contextul protestului din weekend de la ambasada turcă din Stockholm, acolo unde a fost arsă și o copie a Coranului.

Arderea Coranului a fost condamnată de Turcia și a stârnit critici și din partea altor țări musulmane.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni posibil atacul josnic asupra cărții noastre sfinte (…). Permiterea acestui act anti-islam, care vizează musulmanii și ne insultă valorile sacre, sub pretextul libertății de exprimare, este complet inacceptabil”, spunea Ministerul turc al afacerilor externe.

O reacție a avut și ministerul suedez al afacerilor externe, Tobias Billstrom, care declara că provocările islamofobe sunt îngrozitoare.

„Suedia are o amplă libertate de exprimare, dar asta nu înseamnă că Guvernul Suedez sau eu însumi susținem opiniile exprimate”, a scris Tobias Billstrom, pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe