Turcia nu va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate în Ucraina: „Nu recunoaștem nici rezultatele referendumurilor”

Turcia nu va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate în Ucraina: „Nu recunoaștem nici rezultatele referendumurilor”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Turcia nu va recunoaște aderarea la Rusia a autoproclamatelor republici populare separatiste Lugansk şi Doneţk (regiunile Luhansk și Donețk, din Ucraina, ocupate de Rusia – n.red.) şi nici a regiunilor Herson și Zaporijie – a declarat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Agenţia de presă Ria Novosti, potrivit Rador.

„Am declarat și continuăm să susţinem faptul că nu recunoaștem anexarea Crimeii la Federația Rusă. Nu recunoaștem nici rezultatele referendumurilor care au loc pe teritoriul Ucrainei”, a explicat ministrul turc de externe la o conferință de presă susţinută la Clubul Național de Presă din Japonia.

Ankara „și-a exprimat deja îngrijorarea și poziția faţă de această chestiune”

Ministrul turc a menționat că acest conflict din Ucraina trebuie să se încheie „prin reinstaurarea unei păci juste, echitabile, şi în primul rând echitabilă pentru Ucraina”, scrie Știri pe surse.

O poziție similară a fost luată și de Kazahstan. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Kazahstanului, Aibek Smadiarov, a menționat că republica kazahă ţine cont de principiile integrității teritoriale a statelor și nu susţine organizarea de referendumuri.

În perioada 23-27 septembrie au loc referendumuri pe tema aderării lor la Rusia, în calitate de subiecte federale, în  regiunile Herson și Zaporijjia, precum și în autoproclamatele republici populare Lugansk şi Doneţk.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului coordonator pentru controlul public asupra votului din cadrul Camerei Civice a Federației Ruse, 129 de observatori internaționali din 26 de țări, inclusiv cei din statele care au declarat nerecunoașterea referendumurilor, monitorizează procesul de vot.

Urmăriți B1TV.ro și pe