Ucraina a curățat Insula Şerpilor de armele şi echipamentele rusești. Ce au descoperit forțele armate

Ucraina a curățat Insula Şerpilor de armele şi echipamentele rusești. Ce au descoperit forțele armate
Foto: Maxar Technologies / CNN

După ce i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor, Ucraina a anunțat care a fost echipamentul pe care l-a distrus. Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse.

Ucrainenii au finalizat operațiunea de curățare a Insulei Șerpilor

Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente, scrie Agerpres.

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.

„Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană”, a explicat el. Bratciuk a avertizat că „probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată”.

Rusia a anunțat că și-a retras forțele de pe Insula Șerpilor din Ucraina, numind acțiunea un „gest de bunăvoință” pentru a permite Kievului să exporte produse agricole, potrivit Ukraîinska Pravda.

Ce spune un comandant ucrainean despre momentul evacuării

Un comandant ucrainean susține că armata rusă a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei de pe Insula  Șerpilor, după noi lovituri asupra acesteia. În fotografia distribuită pe rețelele de socializare, pot fi observate incendii, însă nu s-a stabilit încă dacă este vorba despre rezultatul „operațiunii” efectuate de ucraineni sau dacă rușii și-au aruncat propriile echipamente în aer.

Urmăriți B1TV.ro și pe