Ucraina avertizează că Rusia face pregătiri „pentru intrarea iminentă în luptă” a trupelor din Transnistria

Ucraina avertizează că Rusia face pregătiri „pentru intrarea iminentă în luptă” a trupelor din Transnistria
Imagine din Tiraspol, așa-zisa capitală a Transnistriei, regiune separatistă a Republicii Moldova. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Statul Major ucrainean a avertizat că grupurile armate și trupele ruse din Transnistria fac „pregătiri pentru intrarea iminentă în luptă”.

Ucraina, avertisment privind atragerea Transnistriei în război

Într-un comunicat citat de Agerpres, Statul Major ucrainean susține că forțele concentrate în această regiune separatistă a Republicii Moldova sunt „în plină pregătire” de luptă.

Deschide.md precizează că pregătirea pentru luptă „plină” e cel mai înalt grad de pregătire a trupelor, în care acestea sunt capabile să înceapă misiuni de luptă.

Situație tot mai tensionată în Transnistria. Ucraina și Rusia se acuză reciproc

Situația în Transnistria a început să se tensioneze la finele lunii aprilie, când autoritățile de acolo au anunțat că sediul unui așa-zis minister și două antene de telecomunicații au fost lovite, sursa atacurilor fiind teritoriul ucrainean.

Kievul a replicat, spunând că e vorba despre o operaţiune „sub steag fals” a Moscovei, care urmărește să dea vina pe Ucraina. De altfel, Ucraina a acuzat Rusia că se pregăteşte să lanseze o ofensivă împotriva Republicii Moldova.

Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, în acest context, că Republica Moldova ar trebui să ceară ajutorul Ucrainei și României dacă situația se va deteriora și că țara sa ar putea rezolva „cât ai pocni din degete” criza transnistreană.

Totuși, „Moldova este un stat suveran și intervenția Ucrainei nu va fi decât la solicitarea autorităților de la Chișinău”, a precizat Arestovici.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a afirmat că ei vor lua „toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări”.

Urmăriți B1TV.ro și pe