Ucraina avertizează că va lupta pentru Insula Șerpilor. Șeful serviciului de informații din Ucraina: „Vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”

Ucraina avertizează că va lupta pentru Insula Șerpilor. Șeful serviciului de informații din Ucraina: Vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”
Insula Șerpilor, februarie 2022

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat vineri că Ucraina va lupta pentru Insula Șerpilor „cât de mult timp este nevoie”, conform Ukraîinska Pravda.

Insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru armata din Rusia, pentru că este permis controlul apelor, a specificat șeful serviciului de informații într-o emisiune televizată.

„Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei… și vom lupta pentru ea”

Generalul ucrainean a făcut declarații în acest sens, spunând: „Cine controlează insula poate bloca în orice moment mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei… Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și vom aștepta și vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”, a afirmat acesta.

„Acesta este un punct important din punct de vedere strategic pentru a deschide rute maritime comerciale, a importa arme și a exclude orice posibile acțiuni militare rusești pe teritoriul Transnistriei, din care să poată ataca partea de vest a Ucrainei”, a subliniat acesta.

O nouă lovitură pentru Federația Rusă

Încă o navă rusească a fost lovită în Marea Neagră de rachete ucrainene. Este vorba despre ambarcațiunea „Vsevolod Bobrov”, proaspăt lansată de Federația Rusă.

Nava a luat foc în apropiere de Insula Șerpilor după un atac ucrainean cu rachete. Atacul s-ar fi petrecut în noaptea de 12 mai în timp ce nava se îndrepta către Insula Şerpilor, unde încerca să ducă un sistem de rachete, relatează Euro Weekly.

Nava, dată în folosinţă anul trecut, a fost lovită cu o rachetă Neptun, în timp ce livra rachete Pantsir pe Insula Serpilor. În Rusia există doar două astfel de nave: „Vsevolod Bobrov” şi „Elbrus”. Conform presei ucrainene, navele de ajutor logistic din Clasa Elbrus (Proiect 23120) sunt unele dintre cele mai noi vase pe care Rusia le-a fabricat.

Potrivit unor date mai vechi de monitorizare a circulaţiei navale prin strâmtorile Mării Negre, vasul logistic Vsevolod Bobrov a tranzitat, pe 7 ianuarie 2022, Strâmtoarea Bosfor. Până acum, 13 nave ruse au fost distruse de Ucraina de la izbucnirea războiului.

Urmăriți B1TV.ro și pe