Ucraina construiește „o rețea de fortificații” la frontiera cu Transnistria / Ce spune propaganda rusă și cum a răspuns Republica Moldova

Ucraina construiește „o rețea de fortificații” la frontiera cu Transnistria / Ce spune propaganda rusă și cum a răspuns Republica Moldova
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Armata Ucrainei a început să construiască o rețea de fortificații la frontierea cu Transnistria, susține publicația ucraineană RBC.ua, care l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru granița de stat, Andrei Demcenko, transmite Agerpres.

Ucrainenii construiesc „o rețea de fortificații” la frontiera cu Transnistria

Demcenko a precizat că eforturile din zona de frontieră nu se rezumă la consolidarea controlului, ci este vorba și despre construirea unei rețele de fortificații.

„La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele de apărare ucrainene au consolidat această direcţie. Nu doar că se întăreşte controlul, ci şi se construieşte o reţea de fortificaţii”, a declarat oficialul ucrainean.

Din cauza „perfidiei inamicului”, susține el, Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu, context în care frontierele cu Belarus și Republica Moldova au nevoie de o atenție sporită.

Purtătoarea de cuvânt de la Comandamentul operativ Sud din cadrul armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, spunea recent că Rusia nu are posibilitatea de a efectua o operațiune de debarcare în Transnistria.

Agenția rusă de presă TASS susține că „regimul de la Kiev și-a intensificat pregătirile pentru o operațiune sub steag fals” și „plănuiește să invadeze Transnistria în replică la o presupusă ofensivă rusă de pe acest teritoriu”: „Ministerul Apărării (al Rusiei, n.r.) spune că a identificat o acumulare masivă de putere umană ucraineană și echipament militar în apropierea frontierei și desfășurarea artileriei, precum și o înmulțire fără precedent a zborurilor de UAV-uri (drone, n.r.) ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei”.

Săptămâna trecută, când Ministerul rus al afacerilor externe transmitea un mesaj similar, Chișinăul dezmințea acuzațiile și spunea că „mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului”.

„În acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, adăuga Ministerul de externe al Republicii Moldova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)