Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria, a doua țară din lume, după Rusia, care a recunoscut așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk

Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria, a doua țară din lume, după Rusia, care a recunoscut așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk
Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabrizio Bensch

Ministerul ucrainean al afacerilor externe a anunțat că a rupt relațiile diplomatice cu Siria, joi, la o zi după ce președinția siriană a recunoscut oficial autoproclamata „independență” a așa-ziselor „republici populare” Lugansk și Donețk, de jure două regiuni din estul Ucrainei.

Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria

Ministerul ucrainean „condamnă ferm decizia Republicii Arabe Siriene de a recunoaște așa-zisa `independență` a teritoriilor ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk”, se arată într-un comunicat oficial, potrivit The Guardian.

„Ca răspuns la acest act neprietenos, Ucraina declară ruperea relațiilor diplomatice cu Siria, fără ruperea relațiilor consulare, în conformitate cu Articolul 2 din Convenția de la Viena din 1963 cu privire la Relațiile Consulare. Partea ucraineană inițiază și procedura pentru a impune un embargo comercial asupra Siriei, precum și pentru a impune alte sancțiuni asupra persoanelor juridice și persoanelor fizice siriene”, a mai spus Ministerul ucrainean de externe.

Siria a anunțat miercuri că recunoaște oficial „independența” și „suveranitatea” regiunilor separatiste est-ucrainene Donețk și Lugansk. Președinția siriană își exprimase încă din luna februarie intenția de a construi relații cu așa-zisele „republici populare” din Donbasul ucrainean.

Siria este a doua țară din lume, după Rusia, care a făcut gest. Nici măcar Moscova nu recunoscuse cele două așa-zise „republici populare” până în zilele premergătoare invaziei lansate în 24 februarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe