Ucraina sărbătorește „Ziua Unității”. Kievul a fost acoperit cu steaguri, iar oamenii au ieșit în piețe pentru a dansa pe ritmuri de muzică patriotică (FOTO, VIDEO)

Ucraina sărbătorește „Ziua Unității”. Kievul a fost acoperit cu steaguri, iar oamenii au ieșit în piețe pentru a dansa pe ritmuri de muzică patriotică (FOTO, VIDEO)
Ucraina sărbătorește „Ziua Unității”. FOTO: Pixabay

Ucrainenii au ridicat steaguri naționale și au cântat imnul țării miercuri pentru a-și arăta unitatea împotriva temerilor legate de o invazie rusă despre care puterile occidentale au spus că ar putea fi iminentă.

Steagul galben și albastru flutură și acum în afara școlilor, spitalelor și numeroaselor magazine pentru a marca „Ziua Unității”, o sărbătoare creată de președintele Vladimir Zelenskii săptămâna aceasta, după ce Rusia a adunat trupe în apropierea granițelor Ucrainei.

Rusia a negat că va invada, dar a avertizat că ar putea întreprinde acțiuni „militare-tehnice” nespecificate dacă cerințele sale de securitate, inclusiv restricțiile extinderii NATO, nu sunt îndeplinite.

Oamenii s-au adunat în piețele centrale ale Kievului pentru a sărbătorii unitatea în fața agresiunilor Rusiei.

„Doar o zi normală, dar aceste steaguri sunt aici cu un scop, să arate că nu ne temem de nimeni. Nu ne-au speriat”, a spus Mykola care operează un mic stand de cafea în capitală, pentru agenția de presă Reuters.

Un difuzor de la un birou al guvernului local a răsunat cântece patriotice, în centrul Kievului, în timp ce televiziunea și canalele guvernamentale de Youtube difuzau discursuri și mementouri despre națiunea Ucrainei.

„Toată lumea vrea să ne sperie și suntem aici pentru a lupta”, a spus Ludmila, o pensionară, care purta un mic steagul ucrainean în reverul hainei.

Pe Stadionul Olimpic din Kiev, zeci de oameni au desfășurat un steag ucrainean lung de 200 de metri, fluturându-l în ritmul unor melodii patriotice.

Într-un discurs televizat, Zelenskii a spus că ucrainenii sunt uniți în jurul unei dorințe comune „de a trăi în pace, fericiți, ca într-o familie”.

„Nimeni nu ne poate iubi casa așa cum putem noi. Și numai noi, împreună, ne putem proteja casa”, a spus el.

Mai târziu, Zelenskii urma să inspecteze exercițiile militare din Rivne și să zboare în regiunea estică Donbass pentru a se întâlni cu trupele în serviciu.

Zelenskii, el însuși un utilizator activ al rețelelor sociale, le-a cerut ucrainenilor să posteze imagini și videoclipuri cu steagul ucrainean și să adauge hashtag-uri.

„Astăzi am dovedit că noi, ucrainenii, suntem o națiune unită, un popor unit”, a spus Pavlo Horinov, un oficial al Institutului de Stat pentru Politica de Familie și Tineret.

Zelenski a spus de mult că, deși crede că Rusia amenință să atace țara, probabilitatea unei invazii iminente a fost supraestimată de aliații occidentali, ca răspuns la eforturile Moscovei de a intimida Ucraina și de a semăna panică.

Mykhailo Podolyak, un consilier al șefului de cabinet al lui Zelenski, a declarat în această săptămână că președintele a ales 16 februarie ca sărbătoare patriotică parțial ironic, ca răspuns la rapoartele din presă, care anunțau că o invazie ar putea avea loc miercuri.

Ministerul rus al Apărării a declarat că înapoiază unele trupe la bazele lor după exerciții. Statele Unite au transmis însă că există semne ca mai multe trupe să fie de fapt pe drum, pentru a se alătura celor existente.

Președintele american Joe Biden a declarat marți că peste 150.000 de soldați ruși sunt în prezent dislocați în apropierea Ucrainei.

La câteva ore după anunțul Moscovei privind retragerea, Ucraina a declarat că rețelele online ale Ministerului Apărării și două bănci au fost copleșite de un atac cibernetic. Hackerii încă bombardau site-urile web ale ministerului Apărării miercuri, a spus ministerul.

Deși Kievul nu a menționat cine s-a aflat în spatele incidentului, o declarație a sugerat că executivul ucrainean arăta cu degetul spre Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe