Ucraina: situație „extrem de dificilă” la Severodonețk, ofensiva rusă iminentă

Ucraina: situație „extrem de dificilă” la Severodonețk, ofensiva rusă iminentă
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Maishev

Situația este din ce în ce mai grea  la Severodonețk pentru Ucraina, care se teme că Rusia va furniza acolo începând de luni sau marți, toate forțele pentru a cuceri orașul strategic Donbass, care se află în estul țării, conform AFP.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, a declarat duminică faptul că „Inamicul vrea să izoleze complet Severodonețk împiedicând orice trecere de oameni sau muniție”. Ucraina se teme că  Rusia va face orice pentru a cuceri orașul” în 48 de ore. Situația. este „extrem de grea”, a recunoscut el.

Situație „extrem de dificilă” la Severodonețk

„Continuăm să ne menținem pozițiile” în nordul regiunii Lugansk, a precizat Valeri Zalouzhny, comandantul șef al armatei ucrainene, afirmând că „fiecare metru de pământ (…) este acoperit cu sânge – dar nu numai sângele nostru, ci și al ocupaților”. Din punct de vedere militar, Rusia are un avantaj de 10 la 1”, a mai adăugat acesta.

Președintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, în declarațiile sale  făcute duminică seara, a vorbit despre luptele de la Severodonețk „foarte violente”, precizând  că Rusia desfășoară trupe insuficient antrenate și le folosește drept „carne de tun”.

Dacă acest oraș va fi cucerit, acest fapt ar însemna deschiderea drumului către un alt oraș important, Kramatorsk, o etapă pentru cucerirea întregului bazin Donbass. Aceasta este o regiune în care locuiesc preponderent vorbitori de limbă rusă, conform Hotnews.ro.

Rusia realizează progrese în Severodonețk

Rusia  face noi progrese pentru cucerirea orașului Severodonețk, unde folosește superioritatea militară și artileria pentru a obliga forțele ucrainene să nu mai folosească propriile lor echipamente, spus Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă evaluare, relatează BBC.

Moscova continuă să caute să genereze unități de luptă pentru a le disloca în Ucraina. În ultimele săptămâni, probabil că Rusia a început să se pregătească pentru desfășurarea celui de-al treilea batalion din unele formațiuni de luptă, spune ministerul, în timp ce majoritatea brigăzilor au angajat, în mod normal, maximum două dintre cele trei batalioane în operațiuni la un moment dat.

Urmăriți B1TV.ro și pe