Ucraina: Un nou proiect de lege care ar putea permite comandanților să ia viața soldaților

Ucraina: Un nou proiect de lege care ar putea permite comandanților să ia viața soldaților
Foto: Captură de ecran/site Parlament

Rada Supremă a înregistrat un proiect de lege care oferă comandanților Forțelor Armate ale Ucrainei dreptul de a lua viața subordonațiolor, în cazul în care ei părăsesc arbitrar locul de desfășurare sau nu respectă ordinele în situație de luptă. Proiectul de lege a fost făcut public pe site-ul Parlamentului, informează UNIAN.

Legislația actuală permite folosirea armelor împotriva încălcării cartei „fără a duce la moartea unui militar”, linie care va fi eliminată în noua versiune.

Infracțiuni în conformitate cu legea marțială

Sunt considerate infracțiuni în conformitate cu legea marțială, o situație de luptă: nesupunerea, rezistența sau amenințarea la adresa comandantului, folosirea violenței, dezertarea.

„Proiectul de lege definește temeiul legislativ pentru implementarea posibilităților de oprire a unei infracțiuni care se încadrează sub semnele unei infracțiuni asociate cu nesupunere, rezistență sau amenințare la adresa comandantului, folosirea violenței, abandonarea neautorizată a pozițiilor de luptă și anumite locuri de desfășurare a unităților (diviziunilor) militare în legea marțială sau într-o situație de luptă, în vederea reținerii unui astfel de militar”, notează autorii proiectului de lege într-o notă explicativă.

Documentul a fost elaborat de adjuncții poporului ai Servitorului Poporului Maryana Bezuglaya, Oleksandr Aliksychuk, Oleksandr Bakumov, Serghei Grivko, Galina Tretyakova, Vitaliy Voitsekhovsky, Georgiy Mazurashu, Oleksandr Fedienko.

Comisia competentă a menționat că proiectul de lege trebuie adoptat cu o precizare, că utilizarea armelor dse va aplica de către comandanți doar dacă există o amenințare reală la adresa vieții lui sau a subordonaților.

Urmăriți B1TV.ro și pe