UE recrutează oamenii de știință din Ucraina: burse, locuințe, joburi și programe într-un buget de 25 milioane euro

UE recrutează oamenii de știință din Ucraina: burse, locuințe, joburi și programe într-un buget de 25 milioane euro
Foto: Pixabay

Uniunea Europeană a pus în aplicare un program susținut de un consorțiu cu experiență care sprijină cercetătorii aflați în situații de risc menit să susțină valorile din domeniul amintit aflate în valul refugiaților ucraineni.

Astfel, Comisia Europeană a anunțat recent finanțarea și lansarea programului MSCA4Ukraine, cu un buget de 25 milioane euro, în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie.

Ieri s-a publicat cererea de candidaturi pentru sprijinirea cercetătorilor strămutați din Ucraina, se arată în comunicatul oficial.

Programul urmărește să faciliteze reintegrarea oamenilor de știință pentru a reconstrui capacitatea de cercetare și inovare a țării vecine.

Unde și cum își pot trimite candidaturile cercetătorii refugiați din Ucraina

Organizațiile-gazdă și cercetătorii interesați își pot trimite candidaturile și pot accesa serviciile de stabilire de contacte ale sistemului și specificațiile cererilor de propuneri pe site-ul MSCA4Ukraine.

Pe site-ul amintit, pot găsi inclusiv criteriile de eligibilitate, cerințele de depunere a candidaturilor, orientările pentru solicitanți, dar și termenii și condițiile.

Cercetătorii trebuie să pregătească mai întâi o cerere pe lângă organizația gazdă, care ulterior va depune propunerea în numele cercetătorului prin intermediul unui portal online; cererile vor fi revizuite în mod continuu până la angajarea tuturor fondurilor disponibile.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat, citat de Calea Europeană: „Este esențial să sprijinim comunitatea științifică din Ucraina. Prin programul MSCA4Ukraine, vom permite oamenilor de știință de înaltă calitate să își continue activitatea și să ghideze reconstrucția peisajului de cercetare și inovare din Ucraina, consolidând, în același timp, solidaritatea și cooperarea științifică dintre UE și Ucraina.”

Ce cuprinde programul destinat oamenilor de știință

Proiectul amintit va permite organizațiilor academice și neacademice din statele membre și din țările asociate la programul Orizont Europa să găzduiască cercetători pe o perioadă cuprinsă între șase luni și doi ani.

Scopul este susținerea oamenilor de știință pentru a-și continua activitatea în orice domeniu al cercetării și inovării, în condiții avansate de studiu și lucru, cu acces la formare și oportunități de dezvoltare a carierei și a competențelor.

25 milioane euro pentru cele mai valoroase minți ale Ucrainei

MSCA4Ukraine va oferi burse pentru doctoranzi și cercetători postdoctorali cuprinse într-un buget total de 25 de milioane euro.

Prima zi de informare pentru potențialele organizații-gazdă va fi la 6 octombrie.

Politici UE dedicate cercetării din Europa de Est

La 22 martie, CE a lansat portalul „Spațiul european de cercetare pentru Ucraina” (ERA4Ukraine), cu informații și servicii pentru cercetătorii din Ucraina; scopul este de a ajuta cercetătorii afectați de război să găsească locuințe și oportunități de angajare,precum și facilități în recunoașterea diplomelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe