Un alt savant rus acuzat de „trădare”, declarat mort, în timp ce se afla în arest la domiciliu

Un alt savant rus acuzat de trădare, declarat mort, în timp ce se afla în arest la domiciliu
Sursa Foto: Flickr.com

Un alt savant din seria eminențelor științifice și artistice acuzate de „înaltă trădare” pentru opoziția față de politica Kremlinului,  savantul Valeri Mitko, a fost declarat mort.

Acesta se afla în arest la domiciliu sub pretextul că ar fi vândut secrete militare Chinei.

„Profesorul Valeri Mitko a devenit un alt savant supus torturilor sistemului represiv al Rusiei”, potrivit casei de avocatură Pervîi Otdel.

Lista neagră a savanților neagreați de Kremlin

„Stresul provocat de acuzațiile injuste și condițiile de detenție și-au spus cuvântul”, au declarat reprezentanții casei de avocatură însărcinată cu apărarea savantului.

Potrivit sursei amintite, savantul se numără printre numeroșii academicieni ruși în vârstă care au fost închiși pentru că au cooperat în domeniul științific cu alte state, în ultimii ani, ceea ce criticii Kremlinului numesc drept „o manifestare accelerată a paranoiei statului”.

Mitko a negat acuzațiile care i se aduc și a susținut că informațiile pe care a fost acuzat le-a împărtășit și sunt publice, nefiind vorba de vreo activitate de spionaj sau trădare.

Potrivit Moscow Times, fostul președinte al Academiei Arctice de Științe din Sankt Petersburg, a fost acuzat de înaltă trădare la începutul anului 2020 și i s-a interzis să părăsească locuința.

Fost președinte al Academiei de Științe Arctice din Rusia, Valeri Mitko, a fost acuzat, în urmă cu doi ani, că a vândut Chinei secrete militare referirtoare la tehnologia de detectare a submarinelor; la  acel moment, cercetătorul avea 78 de ani, motiv pentru care a fost plasat în arest la domiciliu.

Ar fi riscat 20 ani de închisoare

Apărătorii savantului susțin că acuzația a fost dictată politic, după ce regimul de la Kremlin, pe care Valeri Mitko l-a criticat în repetate rânduri, l-a trecut pe o listă neagră de presupuși trădători ai statului.

„Spionează pentru China, în timp ce participă la schimburi academice cu partea chineză”, conform oficialilor ruși, citați de agenția oficială TASS.

Dmitri Kolker, un alt savant rus „declarat mort la domiciliu”

Omul de ştiinţă rus Dmitri Kolker, arestat în luna iulie, în Siberia, pentru înaltă trădare, cu toate că suferea de cancer la pancreas în stadiu terminal, a murit, a declarat atunci, avocatul său, Aleksandr Fedulov.

Dmitri Kolker a fost transportat la închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit avocatului său.

A murit Dmitri Kolker, omul de știință rus arestat de pe patul de spital pentru înaltă trădare

Avocatul Aleksandr Fedulov, care îl reprezenta pe fizicianul Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, a declarat pentru Reuters că omul de știință a murit pe 2 iulie.

A murit ieri”, a declarat Fedulov. „Mâine vom depune o plângere cu privire la detenția sa”.

Kolker, tratat pentru cancer pancreatic în stadiu avansat la o clinică din Novosibirsk când a fost arestat, a fost acuzat că a transmis secrete de stat către China. La 2 iulie, un tribunal din Moscova a hotărât ca acesta să fie reținut preventiv timp de două luni, până la finalizarea anchetei condusă de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Fiica lui Kolker a confirmat că familia sa a primit o telegramă prin care era informată că tatăl său a murit. Ea mai spune că mesajul conținea atât de puține informații, încât familia nu poate confirma decesul acestuia.

„La început, fratele meu a postat informația pe VK, dar i-am cerut să o retragă”, a declarat ea pentru canalul de telegrame Sibermedia. „Trebuie să obținem o confirmare.”

Fiul lui Kolker a declarat jurnaliștilor în momentul arestării tatălui său că acesta nu putea să mănânce singur și că era hrănit intravenos la clinica din Novosibirsk.

De asemenea, agenţia de stat TASS a anunțat sâmbătă că Rusia a reţinut un al doilea om de ştiinţă din Novosibirsk sub suspiciunea de înaltă trădare. Nu este clar dacă există vreo legătură între cele două cazuri, informează Reuters.

Acuzaţia de înaltă trădare este pasibilă în Rusia cu o pedeapsă care merge până la 20 de ani de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe