Un fost nazist ungur de 97 de ani, judecat pentru crime de război

Un fost nazist ungur de 97 de ani, judecat pentru crime de război
Un ungur, în vârstă de 97 de ani, acuzat că ar fi contribuit la masacrarea a mii de evrei civili, în 1942 este judecat în Budapesta, informează BBC.Aproximativ 1.200 de evrei au fost omorâți în Serbia și Roma...

Un ungur, în vârstă de 97 de ani, acuzat că ar fi contribuit la masacrarea a mii de evrei civili, în 1942 este judecat în Budapesta, informează BBC.

Aproximativ 1.200 de evrei au fost omorâți în Serbia și Roma în decursul a trei zile de către forțele armate ungare.

Prezent în fața tribunalului din Budapesta, Sandor Kepiro a declarat că este nevionvat iar această judecată este doar un „circ”.

Procurorul Zsolt Falvai a declarat că bărbatul este responsabil pentru moartea a 1.200 de civili, iar în calitatea de șef al unei patrule, Kepiro a participat la razii între 21 și 23 ianuarie 1942 și la execuția ileagală a unor evrei nevinovați, mai exact 36 de persoane.

Sandor Kepiro a respins acuzațiile care i s-au făcut, susținând că el „a fost singura persoană care a refuzat să deschidă focul asupra civililor”. Mai mult, el a declarat că ar fi salvat cinci civili de la moarte, respectiv a împiedicat un caporal să tragă în persoanele respective.

Potrivit sursei menționate, bărbatul a mai fost condamnat de două ori la închisoare. În 1944 și 1946 pentru raziile de la Novi Sad, primind 14 ani de închisoare, pedeapsă care nu a fost executată, deoarece se refugiase în Argentina.

Conform lui Efraim Zuroff, cel care a făcut investigații prelungite în cazul lui Kepiro, „este imperativ ca naziștii să fie pedepsiți cum se cuvine. Nu trebuie să existe simpatie sau iertare pentru aceștia, iar faptele nu trebuie ignorate”.