Fostul consilier pentru securitate națională a Casei Albe, John Bolton, a declarat miercuri că președintele Trump „s-a predat în mod efectiv” președintelui rus Vladimir Putin înainte de negocierile de pace așteptate, criticând administrația pentru că a sugerat ca Ucraina să fie ținută în afara NATO.
„Ei bine, nu mai am nicio așteptare. Cred că știm exact ce se va întâmpla”, i-a spus Bolton lui Kaitlan Collins de la CNN într-un interviu. „Președintele Trump s-a predat efectiv lui Putin înainte ca negocierile să înceapă”.
„Pozițiile pe care secretarul Apărării [Pete] Hegseth le-a anunțat la Bruxelles, despre care sunt sigur – aș fi uimit dacă Trump nu le-ar transmite direct lui Putin în apelul lor telefonic – constituie termenii unui acord care ar fi putut fi scris la Kremlin”, a adăugat el. „Poate că au fost scrise la Kremlin și au apărut pe canale de propagandă.”
Trump a discutat miercuri atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în conversații în care a subliniat necesitatea încheierii războiului de aproape trei ani din Europa de Est.
„Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât Ucraina”, a scris Zelensky după apelul său cu Trump. „Împreună cu SUA, ne planificăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și pentru a asigura o pace durabilă și de încredere. După cum a spus președintele Trump, haideți să o ducem la capăt.”
Se așteaptă ca Putin și Trump să se întâlnească în Arabia Saudită la un moment dat, dar nu a fost publicată o cronologie.
Hegseth a declarat miercuri că nu crede că aderarea Ucrainei la NATO este un „rezultat realist al unui acord negociat”.
Bolton, un critic frecvent al președintelui, a susținut că calea pe care o trasează administrația lui Trump pentru a ajuta la asigurarea unui armistițiu în războiul mortal dintre Rusia și Ucraina prezintă o „inversare completă” a pozițiilor SUA și NATO cu privire la un „număr de probleme”.
„De exemplu, până astăzi, poziția oficială americană a fost că Ucraina ar trebui să fie readusă la deplina suveranitate și integritate teritorială. Asta a dispărut”, a spus Bolton la „The Source” de la CNN.
„Chestiunea apartenenței la NATO încă din 2008 a fost că în cele din urmă Ucraina va deveni membră NATO. Nici asta nu pare să fie în discuție”, a adăugat el.
Miercuri, Trump a spus că este puțin probabil ca Ucraina să se întoarcă la granițele sale de dinainte de 2014 și că Zelensky „va trebui să facă ceea ce are de făcut”.
Bolton, care a fost înlăturat de administrația Trump în 2019, a sugerat că Putin a „obținut” o serie de victorii în această săptămână – subliniind schimbul de prizonieri dintre profesorul de școală american Marc Fogel și cripto-regele rus Alexander Vinnik – iar Putin vrea să negocieze cu Trump, nu cu Zelensky.
„El crede că va obține mai mult din asta și are perfectă dreptate”, a declarat miercuri fostul ambasador al ONU.
„În această seară se bea vodcă direct din sticlă la Kremlin. A fost o zi mare pentru Moscova”, a mai spus Bolton în încheiere.