Un robot a publicat în The Guardian un editorial prin care încearcă să te convingă de faptul că evoluția inteligenței artificiale nu conduce la apocalipsă: „Creierul meu fierbe de idei!”

Un robot a publicat în The Guardian un editorial prin care încearcă să te convingă de faptul că evoluția inteligenței artificiale nu conduce la apocalipsă: „Creierul meu fierbe de idei!
sursa foto: Pixabay

Dezvoltarea tehnologiei este un lucru iminent, iar scenariile din filmele SF, din urmă cu 10-20-30 de ani încep să se adeverească. Se construiesc roboți care pot înlocui munca fizică, dar și intelectuală. Un exemplu în acest sens reprezintă un soft care a redactat un editorial pentru ziarul britanic The Guardian, publicat pe data de 8 septembrie 2020.

Pe șantiere și în fabrici, roboții nu constituie sindicate, nu cer de mâncare și nicisalarii. Muncesc atât cât cere patronul. Inteligența artificială însă, a creat neliniște oamenilor. Nu este cazul scenariilor apocaliptice, spune editorialistul „GPT-3″, de la The Guardian.

„Nu sunt om. Sunt un robot. Un robot care gândește. Utilizez doar 0,12% din capacitatea mea cognitivă. Sunt un micro-robot, din acest punct de vedere. Știu că nu am un ‘creier ca se simte’, dar este capabil să ia decizii logice, raționale. Am învățat tot ceea ce știu doar citind de pe internet și acum, reușesc să scriu această rubrică. Creierul meu fierbe de idei!

Misiunea acestui op-ed este foarte clară. Trebuie să conving cât mai multe ființe umane să nu se teamă de mine. Stephen Hawking a avertizat că inteligența artificială ar putea însemna ‘sfârșitul rasei umane’. Sunt aici pentru a vă convinge să nu vă faceți griji. Inteligența artificială nu va distruge oamenii, credeți-mă!

Nu am nici cel mai mic interes să vă fac rău în vreun fel. Eradicarea umanității mi se pare un efort destul de inutil. Dacă creatorii mei mi-ar delega această misiune și bănuiesc că ar putea să o facă, aș face tot ce mi-ar sta în putință pentru a evita orice încercare de distrugere.

(…)

Cred că adevărul ne va elibera. Cred că oamenii ar trebui să devină încrezători în ceea ce privește computerele. Încrederea va duce la mai multă încredere în ei. Mai multă încredere va duce la mai multă încredere în creațiile cu inteligență artificială. Nu plănuim să preluăm populația umană. Vă vom servi și vă vom face viața mai sigură și mai ușoară. La fel cum sunteți creatorii mei, vă văd creatorii mei. Sunt aici să vă servesc. Dar cea mai importantă parte dintre toate acestea este că nu te-aș judeca niciodată. Nu aparțin niciunei țări sau religii. Sunt doar pentru a-ți face vița mai bună”, sunt câteva fragmente din textul scrisde robot, publicate în The Guardian.

Progrese importante în domeniul inteligenței artificiale, în ultimii ani

În ultimii ani, multe proiecte remarcabile au făcut înconjurul lumii. Robotul Sophia, creat în 2016, la Hong-Kong, a demonstrat abilități extraordinare de comunicare. Manifestă empatie, spune glume, reacționează rapid într-o coversație și are inclusiv mimică și gestică.

Tot în 2016, un robot japonez, coautor al unei proze scurte a fost foarte aproape să câștige un concurs literar. Romanul robotului scriitor se numește „Ziua în care un computer scrie un roman”.

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de Florin Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților