Ungaria va bloca reuniunile Comisiei Ucraina-NATO până când vor fi restabilite drepturile maghiarilor din Transcarpatia, a spus Peter Szijjarto la București

Ungaria va bloca reuniunile Comisiei Ucraina-NATO până când vor fi restabilite drepturile maghiarilor din Transcarpatia, a spus Peter Szijjarto la București
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, susține că Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO până când vor fi restabilite drepturile minorității maghiare din Ucraina. Afirmația a fost făcută marți, la Ministeriala aliată de la București, potrivit EFE și MTI preluate de Agerpres.

Peter Szijjarto: Ungaria nu aduce în discuție chestiunea maghiarilor din Ucraina, dar nici nu a uitat-o

Într-o declarație acordată postului de știri ungar M1, ministrul a spus că, de când a început războiul din Ucraina, „toată lumea poate vedea că țara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din (regiunea ucraineană) Transcarpatia”.

„Nu aducem această chestiune în discuție, dar nici nu am uitat-o”, a adăugat Peter Szijjarto, care susține că speră că vor putea fi reluate discuțiile pe această temă după încheierea războiului din Ucraina.

Oficialul a precizat că la reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, eveniment desfășurat la București pe 29 și 30 noiembrie, a fost înaintată o propunere informală în legătură cu Comisia Ucraina-NATO, dar Ungaria și Turcia au refuzat să subscrie la ea.

Cu toate acestea, susține el, dineul de lucru la care va participa și omologul lor ucrainean, Dmitro Kuleba, „poate oferi o platformă adecvată de consultări, așa cum au cerut statele membre ale NATO”.

Anterior, Kievul precizase că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat o reuniune separată pentru miniștrii de externe aliați și cel al Ucrainei, la Ministeriala de la București, pentru a ocoli vetoul Ungariei care blochează reuniunile Comisiei Ucraina-NATO la un nivel superior celui de ambasadori.

Urmăriți B1TV.ro și pe