Uniunea Europeană anunță sancțiunile împotriva Rusiei. Noi politicieni ruși pe lista neagră/ Vladimir Putin nu este vizat de nicio sancțiune/ Interdicție pentru investitori de a face tranzacții cu entități din zonele separatiste

Uniunea Europeană anunță sancțiunile împotriva Rusiei. Noi politicieni ruși pe lista neagră/ Vladimir Putin nu este vizat de nicio sancțiune/ Interdicție pentru investitori de a face tranzacții cu entități din zonele separatiste
Republica Moldova, pași spre obținerea statutului de stat candidat la aderarea în UE. Foto simbol: Pixabay

Uniunea Europeană a convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei care vor pune pe lista neagră mai mulți politicieni, parlamentari și oficiali, vor interzice investitorilor din UE tranzacționarea cu obligațiuni de stat rusești și vor viza importurile și exporturile cu entități din zonele separatiste, transmite Reuters.

Cu toate acestea, miniștrii de Externe ai UE au ales să nu-l sancționeze pe președintele rus Vladimir Putin, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, în urma unei întâlniri de marți la Paris.

Recunoașterea oficială de către Rusia a două regiuni separatiste din estul Ucrainei a fost o încălcare inacceptabilă a suveranității Ucrainei, a spus Borrell.

„Sancțiunile vor răni Rusia foarte mult”

„Acest pachet de sancțiuni care a fost aprobat în unanimitate de statele membre va răni Rusia foarte mult”, a declarat Borrell într-o conferință de presă alături de ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, la o întâlnire la Paris.

„Rusia este responsabilă pentru actuala tensionare a situației. Foarte rapid vom finaliza pachetul de sancțiuni și ne vom coordona îndeaproape cu partenerii noștri, așa cum am procedat și până acum.”

„Interzicem relațile comerciale între cele două regiuni separatiste și UE, așa cum am procedat și după anexarea ilegală a Crimeii, în 2014”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Separat, premierul estonian Kaja Kallas a declarat că o agresiune ulterioară a Rusiei în Ucraina ar duce la mai multe sancțiuni, în coordonare cu Statele Unite.

Pachetul de sancțiuni include toți membrii camerei inferioare a parlamentului rus care au votat în favoarea recunoașterii regiunilor separatiste. Acestora le-au fost înghețate toate bunurile pe care le dețin în UE și li s-a interzis să călătorească în interiorul blocului comunitar.

Nu este clar când vor intra în vigoare sancțiunile

Borrell a mai spus: „Vom viza 27 de persoane și entități care joacă un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

Borrell a spus că vizate sunt acele persoane și entități care se află în sectorul de apărare, bancar și financiar al Rusiei.

„Vizăm capacitatea statului și guvernului rus de a accesa capitalul, piețele și serviciile noastre financiare”, a spus Borrell.

De asemenea, ar fi vizate băncile implicate în finanțarea activităților separatiste din estul Ucrainei.

Cele două regiuni ar putea fi, de asemenea, scoase dintr-un acord de liber schimb între UE și Ucraina, „pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecințele economice ale acțiunilor lor ilegale și agresive”, se arată într-un comunicat al UE.

Germania primește laude

Borrell a felicitat decizia Germaniei de a îngheța proiectul gazoductului Nord Stream 2, probabil cea mai amplă reacție la mișcarea Moscovei de a recunoaște cele două regiuni separatiste și de a trimite trupe în cele două zone. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat și Berlinul.

Luarea de măsuri pentru limitarea sau interzicerea accesului Rusiei la sistemul global de plăți interbancare SWIFT din Belgia, utilizat pentru fluxurile de bani rusești, nu a făcut imediat parte din sancțiunile UE.

UE a declarat în repetate rânduri că este pregătită să impună „consecințe masive” asupra economiei Rusiei dacă Moscova invadează Ucraina, dar a remarcat, de asemenea, că, având în vedere legăturile strânse de energie și comerciale ale UE cu Rusia, sancțiunile vor apărea în etape.

Nu toate cele 27 de state membre ale blocului au aceeași relație cu Rusia sau dependență de gazul acesteia, ceea ce ar putea complica în cele din urmă adoptarea de noi sancțiuni.

Oficialii și diplomații UE au declarat că unele țări UE, inclusiv Austria, Ungaria și Italia, cei mai apropiați aliați ai Rusiei din bloc, ar prefera sancțiuni mai limitate ca răspuns la mișcarea lui Putin asupra estului Ucrainei.

Premierul italian Mario Draghi, a cărui țară se bazează pe Rusia pentru o mare parte din gazul său, a declarat într-o conferință de presă la Roma că sancțiunile nu ar trebui să includă importurile de energie.

Urmăriți B1TV.ro și pe