Fostul ministru Cristian Diaconescu a comentat venirea președintelui SUA în Europa și a explicat că atitudinea față de China va stârni dezbateri complicate atât la Summitul G7, cât și în cadrul NATO, pentru că administrația Biden continuă să aibă „o poziție destul de severă” pe acest subiect, în timp ce europenii au una destul de „segmentată”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Este prima testare a lumii libere din punctul de vedere al raporturilor democrație-regimuri autocratice. Este, de fapt, mandatul lui Biden. Biden a venit în Europa pe două zone – le are în mandat, le are scrise pe hârtie. Prima, și anume într-adevăr, Statele Unite revine în Europa, așa cum a precizat când era pe persoană fizică, e drept, invitat la vestita Conferință de Securitate de la Munchen. Statele Unite revine în Europa, în fruntea mesei. A doua temă, unde dezbaterile vor fi foarte complicate și la G7, și după aceea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în ceea ce privește China. Din acest punct de vedere, administrația Biden continuă să aibă o poziție destul de severă în legătură cu rivalitatea cu China și se așteaptă la un sprijin și parteneriat european pe măsură din această perspectivă. Ei, aici problema s-ar putea să fie foarte complicată”, a declarat președintele PMP, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, vineri, pe B1 TV.
Întrebat dacă problema va fi complicată de faptul că atât în privința Chinei, cât și în privința Rusiei, agendele sunt diferite, fostul ministru de Externe a afirmat: „Vă spun ca și cum aș vorbi din poziția Washingtonului, ca să simplific. Europenii tratează cu lejeritate gesturile Moscovei. Față de China, europenii au o poziție segmentată, adică spun atâta vreme cât China joacă la noi pe soft-power, din acel moment, având relații economice, de ce nu să păstrăm și un raport politic cât se poate de coerent. Principala piață de export a Germaniei în această lume este China. Producția manufacturieră a Chinei acoperă 28% din întreaga producție manufacturieră la nivel global”.
„Din acest punct de vedere, Europa nu este foarte înclinată spre politici contingente în ceea ce privește China, poate și dintr-o perspectivă geografică – până la urmă, coastă la Pacific are Statele Unite, nu au niciunul din statele membre ale Uniunii Europene, iar interesele în Taiwan, de exemplu, sunt în special americane și nu europene. Sigur că în acest moment un anume tip de pas în față, jumătate de pas în față, al europenilor în legătură cu americanii privind politica pe China deja s-a realizat – știți, a fost acel vestit acord uriaș de investiții între China și Uniunea Europeană care acum este pus la frigider, cum se spune, de europeni – dar în continuare sunt destul de multe rezerve în anumite zone ale Uniunii Europene din această perspectivă”, a adăugat Cristian Diaconescu.