Viktor Orban a obținut doar 52 milioane metri cubi de gaze naturale de la ruși, deși voia să cumpere un miliard, spune presa din Ungaria / E echivalentul consumului dintr-o zi de iarnă mai friguroasă

Viktor Orban a obținut doar 52 milioane metri cubi de gaze naturale de la ruși, deși voia să cumpere un miliard, spune presa din Ungaria / E echivalentul consumului dintr-o zi de iarnă mai friguroasă
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marton Monus

Rusia furnizează Ungariei, de vineri, mai multe gaze naturale decât până acum, a anunțat în weekend Tamas Menczer, secretar de stat din Ministerul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, potrivit G4Media.ro.

Potrivit oficialului, până la finalul lunii august, dinspre Serbia va fi livrată în fiecare zi o cantitate mai mare cu 2,6 milioane metri cubi față de ceea ce prevede contractul pe termen lung, care a intrat în vigoare în octombrie 2021.

Practic, este vorba despre 20 de zile de livrare suplimentară, cu un total de 52 milioane metri cubi. „Consultările sunt deja în curs” pentru continuarea livrărilor de gaze în luna septembrie, a precizat el, citat de 444.hu, notează Rador.

Viktor Orban a obținut deocamdată doar 52 milioane metri cubi de gaze naturale de la ruși

După cum a menționat și Tamas Menczer în anunț, ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a mers la Moscova în iulie cu scopul de a cumpăra gaze, iar în urma negocierilor începute la acel moment s-a reușit obținerea a 52 de milioane de metri cubi.

În Ungaria, 52 de milioane de metri cubi de gaze naturale se consumă într-o zi de iarnă nu extrem de friguroasă. Cantitatea înseamnă extrem de puțin, mai ales dacă avem în vedere că, în februarie, premierul ungar Viktor Orban voia să cumpere anual un miliard de metri cubi în plus de la Gazprom.

Subiectul a fost pe agenda discuției pe care au purtat-o Viktor Orban și Vladimir Putin la Moscova, iar președintele rus spunea că se va ajunge la un acord în acest sens în aprilie – sau, altfel spus, după alegerile din Ungaria.

Cu toate acestea, Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar acordul nu s-a mai concretizat. Mai mult, Gazprom a diminuat în vară și cantitatea de gaze precontractate.

Acordul semnat în 2021 pentru următorii 15 ani prevede că rușii ar trebui să livreze anual 4,5 miliarde metri cubi, dintre care un miliard este transportat în Ungaria dinspre Austria. La momentul semnării, gazul rusesc a ajuns în Austria pe două direcții – prin Ucraina și Slovacia, respectiv dinspre Germania.

Până în vară, livrările s-au redus semnificativ pe ambele conducte. Prin conducta ucraineano-slovacă sunt transportate cu 50% mai puține gaze naturale decât se anticipa, iar prin gazoductul german fluxul a scăzut cu 80%.

Practic, acum, dinspre Austria ajunge doar o treime din cantitatea zilnică de gaze, contractate anul trecut de compania energetică ungară MVM cu Gazprom.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”