Vladimir Putin a semnat un acord cu AstraZeneca. Vaccinul britanic anti-COVID și cel rusesc vor fi testate împreună

Vladimir Putin a semnat un acord cu AstraZeneca. Vaccinul britanic anti-COVID și cel rusesc vor fi testate împreună
foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Producătoriivaccinului rusescîmpotriva COVID-19au anunțat luni că au semnat un acord cu AstraZeneca pentru a testa o combinație din cele două seruri.

Rușii au propus colaborarea luna trecută, sugerând că experimentul ar putea crește eficacitatea vaccinului britanic. Compania a anunțat pe 11 decembrie un studiu pentru testarea combinației și, luni, a semnat un acord de colaborare cu instituția de cercetare medicală din Moscova, Institutul Gamaleya, Fondul de investiții directe din Rusia și producătorul de medicamente rus R-Pharm.

AstraZeneca și-a dezvoltat vaccinul la Universitatea Oxford. Institutul Gamaleya a dezvoltat Sputnik V, iar Fondul rus de investiții directe a finanțat proiectul.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat cooperarea dintre AstraZeneca și oamenii de știință ruși, spunând că acesta„va deschide drumuri nu numai în domeniul vaccinării, ci și a uneiserii de medicamente de importanță vitală.

Potrivit abcnews.go.com, studiile ar trebui să înceapă în curând.

Autoritățile din Rusia au fost criticate pentru că au aprobat vaccinul Sputnik V în august, după ce a fost testat doar pe câteva zeci de persoane. Luna aceasta, autoritățile ruse au început vaccinările în masă cu Sputnik V, chiar dacă este încă faza de testare.