Vladimir Putin avertizează că tensiunile actuale ar putea duce la un conflict global de tipul ”toţi împotriva tuturor”

Vladimir Putin avertizează că tensiunile actuale ar putea duce la un conflict global de tipul ”toţi împotriva tuturor”
Foto: CNBC.com

Vladimir Putin a avertizat, miercuri,în cadrul unei întâlniri a Forumului Economic Mondial, despre posibila apariție a unui conflict global.Președintele rus credecăpandemia a exacerbat problemele şi dezechilibrele globale şi că acestea se pot agrava până la o luptă de tipul ”toţi împotriva tuturor”.

“Pandemia de coronavirus a devenit o problemă majoră pentru omenire şi a accelerat schimbările structurale, ale căror condiţii preliminare existau deja. Avem toate motivele să credem că tensiunile ar putea fi agravate şi mai mult”, a spus Putin, potrivitNews.ro.

Liderul a concluzionat că„instituțiile internaționale slăbesc, conflictele regionale se înmulțescșisistemul global de securitate se degradează”. El a comparat situația actuală cu anii 1920 și 1930, când dezacordurile dintre puterile globale au scăpat de sub control și au declanșat cel mai sângeros război din istoria înregistrată.

”În secolul 20, eşecul şi incapacitatea de a rezolva astfel de probleme au dus la catastrofalul Al Doilea Război Mondial. Desigur, în zilele noastre un astfel de conflict nu este posibil, sper că în principiu nu este posibil, deoarece ar însemna sfârşitul civilizaţiei noastre. Dar aş dori să reiterez că situaţia s-ar putea dezvolta în mod imprevizibil şi necontrolat dacă vom sta fără să facem nimic pentru a evita acest lucru. Şi există posibilitatea ca noi să experimentăm un prăbuşire reală a dezvoltării globale, care ar putea duce la o luptă a tuturor împotriva tuturor”, a spus Putin.

Putin a criticat, miercuri, şi puterea giganţilor mediei sociale, afirmând că impactul lor asupra societăţii face ca aceştia să concureze cu guvernele alese.

Proteste masive în Rusia pentru eliberarea lui Alexei Navalny

Rusia se confruntat cu cele mai ample proteste din ultimii ani după ce principalul său opozant, Aleksei Navalny, a fost arestat. Peste 100.000 de oameni din mai multe orașe, inclusiv din Moscova, au cerut în stradă eliberarea acestuia.

Administraţia Biden a condamnat modul în care autorităţile de la Moscova au acţionat în cadrul protestelor. Casa Albă a făcut apel la Rusia să-i elibereze atât pe cei aproape 3.000 de protestatari reţinuţi, cât şi pe politicianul de opoziţie. În plus, Washingtonul a condamnat brutalitatea poliţiei şi a precizat că e alături de aliaţii săi din Rusia care militează pentru drepturile omului.

Marți, președintele american Joe Biden a discutat, la telefon, cu omologul său rus și s-a arătat îngrijoratfaţă de arestarea lui Navalnîi.