Vladimir Putin va crea o comisie de anchetă cu privire la otrăvirea lui Navalnîi și e gata să colaboreze cu autoritățile germane, susține premierul Italiei

Vladimir Putin va crea o comisie de anchetă cu privire la otrăvirea lui Navalnîi și e gata să colaboreze cu autoritățile germane, susține premierul Italiei
foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev

Premierul Italiei susține că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a transmis că va organiza o comisie de anchetă cu privire la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Giuseppe Conte a fost citat, joi, făcând această precizare într-un interviu pentru un ziar italian, potrivit Reuters.

Vladimir Putin va creao comisie de anchetăși e gata să colaboreze cu autoritățile germane, susține premierul Italiei

Navalnîi, un critic proeminent al lui Vladimir Putin, este tratat la un spital din Berlin, după ce a acuzat stări de rău în timpul ce zbura din Siberia spre Moscova, luna trecută. Germania susțin că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok. De partea cealaltă însă, Federația Rusă declara anterior că nu a găsit nicio dovadă potrivit căreia Navalnîi ar fi fost otrăvit.

„Președintele Putin m-a asigurat (într-o conversație recentă) că Rusia intenționează sa facă lumină cu privire la ceea ce s-a întâmplat, și mi-a spus că va organiza o comisie de anchetă, și că este gata să colaboreze cu autoritățile germane”, a afirmat premierul Conte, într-un interviu pentru Il Foglio.

„Colaborarea este cea mai bună cale pentru a preveni ca acest eveniment dramatic să afecteze în mod negativ relațiile dintre UE și Rusia”, a adăugat prim-ministrul Italiei.

NATO, mesaj ferm pentru Federația Rusă, după otrăvirea lui Navalnîi

Cancelariile occidentale au condamnat otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, iar NATO a avut un mesaj ferm pentru Federația Rusă, solicitând Moscoveisă coopereze cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) în ceea ce privește o investigație internațională imparțială. „De asemenea, cerem Rusiei să asigure o divulgare completă a programului Novichok către OPCW”, declara Jens Stoltenberg, Secretarul General al Alianței, la finalul unei întruniri a Consiliului Nord-Atlantic.

„Consiliul Nord-Atlantic tocmai s-a reunit pentru a aborda tentativa îngrozitoare de asasinare a lui Aleksei Navalnîi. Există o dovadă dincolo de orice îndoială că domnul Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de nivel militar din grupul Novichok. Folosirea unei astfel de arme este oribilă. Toți Aliații au fost uniți, astăzi, în condamnarea acestui atac. Orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect pentru viețile umane și este o încălcare inacceptabilă a normelor și regulilor internaționale”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Secretarul General a subliniat că „Aliații NATO sunt de acord că Rusia trebuie să dea acum răspunsuri la întrebări foarte serioase. Guvernul rus trebuie să coopereze deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice în ceea ce privește o investigație internațională imparțială. Cei responsabili pentru acest atac trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției. De asemenea, cerem Rusiei să asigure o divulgare completă a programului Novichok către OPCW”.