Ursula von der Leyen, după discursul lui Putin privind anexarea a 4 regiuni ucrainene: „Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean!” / Reacția Consiliului European

Ursula von der Leyen, după discursul lui Putin privind anexarea a 4 regiuni ucrainene: „Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean!” / Reacția Consiliului European
Foto: Hepta - DPA Images / Dati Bendo

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a reacționat rapid la discursul lui Vladimir Putin, prin care acesta a anunțat anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

Reacții de la Comisia Europeană și Consiliul European după discursul lui Putin

„Anexarea ilegală anunțată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face parte mereu din această națiune suverană”, a scris șefa executivului comunitar, pe Twitter.

Anexarea a fost „respinsă cu fermitate și condamnată fără echivoc” și de membrii Consiliului European.

Aceștia au denunțat încălcarea deliberată a ordinii internaționale bazată pe reguli și încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, toate principii fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional.

Membrii Consiliului European atrag atenția că, astfel, Rusia pune în pericol securitatea globală.

Ei au mai susținut că nu vor recunoaște niciodată așa-zisele ”referendumuri” de care s-a folosit Putin pentru a anunța anexarea teritoriilor ucrainene.

„Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și neavenite și nu produc niciun fel de efect juridic”, au mai transmis ei, făcând apoi apel la toată comunitatea internațională să respingă spectacolul grotesc al lui Putin.

Totodată, aceștia au subliniat că UE va continua să susțină Ucraina prin toate mijloacele, atât timp cât va fi nevoie.

Putin a anunțat anexarea la Rusia a 4 regiuni ucrainene

Putin a anunțat, vineri, anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, într-o ceremonie desfășurată la Kremlin. El a pretins fals că aceasta este „voința a milioane de cetățeni”.

„Vreau ca toți cei de la Kiev și tot Vestul să audă dorința oamenilor din Donbas și Zaporojie, care vor deveni cetățeni ai Rusiei pentru totdeauna. Cerem Kievului să oprească focul și vrem să oprim acel război pe care Kievul l-a pornit în 2014. Suntem gata să mergem la masa negocierilor”, a mai mințit Putin în discursul său, războiul fiind pornit chiar de el, în 2014, prin anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, și continuat acum prin crime oribile împotriva civililor ucraineni.

Urmăriți B1TV.ro și pe