Volodimir Zelenski spune că Ucraina are nevoie de o asistență de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a acoperi pagubele economice provocate de război

Volodimir Zelenski spune că Ucraina are nevoie de o asistență de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a acoperi pagubele economice provocate de război
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Ucraina are nevoie de o asistență financiară în valoare de 7 miliarde de euro pe lună pentru a acoperi pagubele economice pe care le-a provocat războiul declanșat de Federația Rusă, transmite CNN.

Va fi nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina, spune Volodimir Zelenski

Într-o adresare în sistem de videoconferință către forumul Băncii Mondiale, liderul ucrainean a spus că va fi nevoie de „sute de miliarde de dolari” pentru a reconstrui Ucraina, țară devastată de agresiunea armată a Moscovei.

Volodimir Zelenski consideră că fiecare țară ar trebui să fie pregătită să rupă toate legăturile cu Federația Rusă și că Moscova ar trebui exclusă „imediat” din toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv din Fondul Monetar Internațional și din Banca Mondială.

Liderul de la Kiev a acuzat Federația Rusă că „folosește metode agresive pe piețele lumii în timp ce poartă acest război” și că nu are ce căuta în aceste instituții.

Oficialul ucrainean și-a încheiat discursul exprimându-și speranța că următoarea întâlnire va avea loc în unul dintre orașele ucrainene care vor fi reconstruite cu sprijinul FMI și al Băncii Mondiale.

În plan militar, soarta războiului din Ucraina depinde de cum va decurge bătălia din Donbas în următoarele două sau trei săptămâni, consideră analistul britanic de profil Justin Crump, citat de BBC.

„De aceea este această perioadă atât de critică – bazat pe asta, fie veți vedea o pace, o pauză în conflict, fie doar un război prelungit în desfășurare, iar asta depinde, desigur, de ambele părți”, consideră expertul militar.

Urmăriți B1TV.ro și pe