Volodimir Zelenski transmite că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă: „Războiul ar fi putut fi oprit dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”

Volodimir Zelenski transmite că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă: „Războiul ar fi putut fi oprit dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”
Volodimir Zelenski transmite că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă: „Războiul ar fi putut fi oprit dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski este de părere că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă: „Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia, pentru războiul absurd împotriva noastră”, a adăugat acesta.

De asemenea, liderul ucrainean susţine că „desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”, potrivit news.ro.

Volodimir Zelenski: Ucraina va fi întotdeauna un stat independent

În mesajul transmis joi noapte, preşedintele ucrainean a declarat că exact acum opt ani, pe 26 mai, aeroportul din Doneţk a încetat să mai funcţioneze, atunci anunţul presupunea o întrerupere temporară.

„În acea zi, se pare, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în aceşti ani. Şi apoi în toată Ucraina după o invazie la scară largă. Nimeni nu a putut prezice cât de mult va dura acest «temporar» din anunţ. Dar în acea zi şi în orice zi după aceea, şi astăzi, două lucruri pot fi spuse cu încredere.

Primul: Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia, pentru războiul absurd împotriva noastră. Şi al doilea: Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa. Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul”, a susținut Zelenski.

Preşedintele ucrainean a continuat spunând că de săptămâni întregi Uniunea Europeană încearcă să se pună de acord pe un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar această ţară primeşte aproape un miliard de euro pe zi de la europeni pentru livrări de energie.

„Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene? Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să bolocheze sistemul bancar rusesc – toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume”, a subliniat acesta.

„Rusia va simţi cu adevărat preţul pentru ceea ce face împotriva Ucrainei”

„Începând din 26 mai 2014 şi chiar mai mult din 24 februarie anul acesta şi până astăzi, au fost multe ocazii pentru cei care chiar au puterea de o face să pună capăt lucrurilor şi să spună: acum Rusia va simţi cu adevărat preţul pentru ceea ce face împotriva Ucrainei, împotriva unităţii europene şi împotriva libertăţii”, a punctat el.

De asemenea, Zelenski a subliniat că actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas poate „face regiunea nelocuită”: „Ei vor să transforme în cenuşă Popasna, Bakhmut, Lîman, Lîsîceansk şi Sievierodoneţk. Ca şi Volnovaha, ca şi Mariupol. În oraşele şi comunităţile mai apropiate de graniţa cu Rusia, în Doneţk şi Lugansk, ei adună pe toţi care pot să ţină locul celor ucişi şi răniţi în contingentul de ocupaţie. Toate astea, inclusiv deportarea oamenilor noştri şi uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid urmată de Rusia”, a acuzat Zelenski.

Liderul ucrainean a mai menţionat că joi a fost bombardat din nou Harkovul şi nouă oameni au murit, iar 19 au fost răniţi: „Toţi civili. Un copil (cinci luni) şi un tată au fost ucişi. Mama este în stare gravă. Printre cei răniţi la Harkov este o fată de nouă ani”.

Zelenski: Trebuie să ne apărăm libertate şi să putem folosi acea libertate

„A pune presiune pe Rusia este literalmente o chestiune de a salva vieţi. Şi fiecare zi de întârziere, de slăbiciune, diferite dispute sau propuneri de a «tempera» agresorul pe socoteala victimei înseamnă noi ucraineni ucişi. Şi noi ameninţări pentru toată lumea de pe continentul nostru” a adăugat preşedintele ucrainean.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că a acordat noi distincţii pentru 180 de militari ucraineni, 28 postum, până în prezent primind astfel de distincţi peste 16.000 de persoane, în 92 de zile.

„De obicei, în aceste zile din mai sărbătorim ultimul clopoţel în şcoli şi îi felicităm pe băieţi şi fete pentru începutul unei noi etape în viaţă. Sincer vorbind, o etapă mai luminoasă decât copilăria. Pentru că în sfârşit apar oportunităţile în viaţă. Oportunităţile de adult. Dar copilăria totuşi nu s-a terminat. Anul acesta nu este o vacanţă tradiţională în Ucraina. Şi asta este de înţeles.

În asemenea vremuri. Într-o asemenea situaţie. Şi nu toate şcolile din Ucraian termină procesul educaţional în mai anul acesta. Şi nu toţi absolvenţii sunt acum în ţara noastră. Dar ceea ce este constant este că indiferent de vremuri şi de situaţie, nu trebuie să pierdem oportunităţile. Trebuie să luptăm. Trebuie să ne dezvoltăm. Trebuie să ne apărăm libertate şi să putem folosi acea libertate. Deci, trebuie să fim educaţi şi curajoşi.

Nu pierdeţi nicio singură zi din viaţă. Să ştiţi pentru ce trăiţi ziua. Şi să credeţi în Ucraina. Pentru că aici au ucrainenii cea mai mare şansă să aibă succes. Şi în special după victoria noastră. Pe care o vom obţine cu siguranţă. Şi vom îndepărta cu siguranţă fraza «temporar ocupat» referitoare la pământul nostru, care va fi eliberat pentru totdeauna. Indiferent cât va fi de dificil”, a mai transmis Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni