Yemen: 45 de morţi şi sute de răniţi în urma incidentelor armate

Yemen: 45 de morţi şi sute de răniţi în urma incidentelor armate
În jur de 45 protestatari yemeniţi şi-au pierdut viaţa vineri, după ce forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii adunate în Sanaa, capitala ţării.  Sute de persoane au fost rănite în urma...

În jur de 45 protestatari yemeniţi şi-au pierdut viaţa vineri, după ce forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii adunate în Sanaa, capitala ţării.  Sute de persoane au fost rănite în urma incidentelor armate, informează The Wall Street Journal.

Ali Abdullah Saleh, preşedintele ţării şi ţinta atacurilor protestatarilor, a fost nevoit să declare stare de urgenţă, sugerând că guvernul condus de el răspunde cu duritate protestelor opoziţiei.

Situaţia de vineri este de departe cea mai violentă escaladare a conflictului început în ianuarie, când forţele de opoziţie au cerut preşedintelui Saleh să-şi întrerupă mandatul început acum 32 de ani.

Numărul morţilor înregistrat vineri depăşeşte numărul total al victimelor ce şi-au pierdut viaţa până acum în Yemen, care este estimat la 40 de la începerea protestelor.

Martori din capitala yemenită apreciază că în timpul acţiunii de protest de vineri, în jur de 100,000 de persoane se aflau în Piaţa Universităţii din Sanaa. La scurt timp după rugăciunea de seară, lunetiştii au deschis focul de pe clădirile ce înconjurau piaţa.

La scurt timp după acţiunea armată, preşedintele a instituit starea de urgenţă atacând astfel mişcarea de opoziţie, stare ce interzice manifestaţiile publice. În acelaşi timp, pe durata stării de urgenţă, forţele de poliţie nu mai au dreptul de a aresta şi de a inspecta fără a putea fi trase la răspundere pentru faptele lor, informează media din Yemen citate de Wall Street Journal.

Martorii evenimentelor de vineri au declarat că nu existau oameni în uniformă în piaţă, cei care au deschis focul fiind civili.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a condamnat situţia din Yemen: “Condamn cu tărie violenţele ce au avut loc în Yemen şi îi cer preşedintelui Saleh să respecte cererile populaţiei şi să permită manifestaţiilor să se desfăşoare într-un mod paşnic. Cei responsabili pentru evenimentele de astăzi (n.r. vineri) trebuie traşi la răspundere”, a declarat Obama în timpul unei conferinţe de presă.

Proteste în capitala Yemenului

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)