Yemen: 45 de morţi şi sute de răniţi în urma incidentelor armate

Yemen: 45 de morţi şi sute de răniţi în urma incidentelor armate
În jur de 45 protestatari yemeniţi şi-au pierdut viaţa vineri, după ce forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii adunate în Sanaa, capitala ţării.  Sute de persoane au fost rănite în urma...

În jur de 45 protestatari yemeniţi şi-au pierdut viaţa vineri, după ce forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii adunate în Sanaa, capitala ţării.  Sute de persoane au fost rănite în urma incidentelor armate, informează The Wall Street Journal.

Ali Abdullah Saleh, preşedintele ţării şi ţinta atacurilor protestatarilor, a fost nevoit să declare stare de urgenţă, sugerând că guvernul condus de el răspunde cu duritate protestelor opoziţiei.

Situaţia de vineri este de departe cea mai violentă escaladare a conflictului început în ianuarie, când forţele de opoziţie au cerut preşedintelui Saleh să-şi întrerupă mandatul început acum 32 de ani.

Numărul morţilor înregistrat vineri depăşeşte numărul total al victimelor ce şi-au pierdut viaţa până acum în Yemen, care este estimat la 40 de la începerea protestelor.

Martori din capitala yemenită apreciază că în timpul acţiunii de protest de vineri, în jur de 100,000 de persoane se aflau în Piaţa Universităţii din Sanaa. La scurt timp după rugăciunea de seară, lunetiştii au deschis focul de pe clădirile ce înconjurau piaţa.

La scurt timp după acţiunea armată, preşedintele a instituit starea de urgenţă atacând astfel mişcarea de opoziţie, stare ce interzice manifestaţiile publice. În acelaşi timp, pe durata stării de urgenţă, forţele de poliţie nu mai au dreptul de a aresta şi de a inspecta fără a putea fi trase la răspundere pentru faptele lor, informează media din Yemen citate de Wall Street Journal.

Martorii evenimentelor de vineri au declarat că nu existau oameni în uniformă în piaţă, cei care au deschis focul fiind civili.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a condamnat situţia din Yemen: “Condamn cu tărie violenţele ce au avut loc în Yemen şi îi cer preşedintelui Saleh să respecte cererile populaţiei şi să permită manifestaţiilor să se desfăşoare într-un mod paşnic. Cei responsabili pentru evenimentele de astăzi (n.r. vineri) trebuie traşi la răspundere”, a declarat Obama în timpul unei conferinţe de presă.

Proteste în capitala Yemenului

Urmăriți B1TV.ro și pe