Alba Orbital va lansa pe orbita Pământului, cu o rachetă SpaceX, un microsatelit construit de liceeni români

Alba Orbital va lansa pe orbita Pământului, cu o rachetă SpaceX, un microsatelit construit de liceeni români
Foto: Captură video

Compania Alba Orbital, liderul mondial în privinţa construcţiei şi intermedierii lansărilor de microsateliţi, a semnat un acord cu RomSpace, o iniţiativă a elevilor de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, pentru lansarea pe orbită a microsatelitului ROM-2, primul cubesat românesc, în cadrul misiunii „Alba Cluster 7” ce va fi lansată cu o rachetă SpaceX în primul trimestru al anului viitor, conform informaţiilor publicate pe site-ul albaorbital.com.

Poreclit „Vrabia Spaţială”, ROM-2 (Romania Orbital Mission) este un satelit de doar de doar 250 de grame și este primul de acest fel contruit în România. Echipa de ingineri este formată din nouă elevi români cu vârste între 15 și 18 ani, potrivit Agerpres.

Echipa va călători la Glasgow pentru a integra micuțul lor satelit la facilităţile Alba Orbital,înainte de a fi trimis către SpaceX. „Vrabia Spațială” conține un radiosatelit cu o camera de 2 megapixeli, pentru fotografierea din spațiu a Pământului.

De unde a venit decizia liceenilor de a construe satelitul

Liceenii români au decis să construiască primul lor satelit de buzunar după ce echipa de lansare Alba Orbital le-a recomandat acest lucru, ca pe un mod rapid şi ieftin de a avea un prim obiect spaţial pe orbită.

„Este o adevărată sursă de inspiraţie să vezi aceşti elevi, unii dintre ei de doar 15 ani, care au motivaţia şi iniţiativa de a-şi lansa propriul satelit. (Microsateliţii) PocketQubes oferă oportunităţi fantastice pentru educaţie STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), pentru că barierele financiare spre spaţiu au fost coborâte semnificativ”, a declarat fondatorul şi CEO-ul Alba Orbital, Tom Walkinshaw.

„Atunci când am început să fiu interesat de sistemele de nano şi picosateliţi, în urmă cu mai bine de trei ani, am ştiut că voi trimite şi unul construit de mine în viitorul apropiat. La început am fost impresionat de cantitatea de tehnologie care poate încăpea în aceste mici cuburi”, a declarat liderul misiunii, Filip Buşcu.

Alba Orbital are în portofoliu colaborări cu mai mult de 30 de clienţi de pe trei continente, printre care şi unii de prestigiu precum Universitatea Stanford, Universitatea Carnegie Mellon şi TU Delft.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră