Apple va lansa o nouă funcție pentru a proteja de programele spionilor jurnaliștii și lucrătorii pentru drepturile omului

Apple va lansa o nouă funcție pentru a proteja de programele spionilor jurnaliștii și lucrătorii pentru drepturile omului
Apple a anunțat că va lansa o nouă funcție, în această toamnă, pentru software-ul de operare iPhone, Mac și iPad. Foto: Pixabay

Apple a anunțat că va lansa o nouă funcție, în această toamnă, pentru software-ul de operare iPhone, Mac și iPad. Conceptul are drept scop protejarea utilizatorii cu risc ridicat, cum ar fi jurnaliştii și lucrătorii pentru drepturile omului, de programele spion sofisticate, relatează CNN.

„Lockdown Mode” va proteja, la activare, fișiere, apeluri sau e-mailuri de eventualele atacuri sau programe de spionaj.

Este unul dintre cei mai mari pași de până acum al unei companii de tehnologie importantă pentru a combate spionajul cibernetic, al cărui instrumente pot pătrunde în dispozitive fără ca victima să acceseze niciun link.

Noua caracteristică, numită Lockdown Mode, va permite oricui, printr-o apăsare a unui buton, să izoleze efectiv părți ale iPhone-ului și ale altor dispozitive, inclusiv atașamentele de e-mail și apelurile FaceTime nesolicitate.

Compromisuri pentru utilizatorii noii funcții

Cei ce vor utiliza modul Lockdown vor trebui să renunțe la anumite funcții, pentru că nu le vor putea utiliza, precum conectarea fizică la alte computere atunci când telefonul este pe ecranul de blocare sau înscrierea în programe de gestionare a dispozitivelor mobile pe care unii angajatori le folosesc pentru a administra telefoanele de serviciu.

În întreaga lume există peste un miliard de Iphone-uri, dar noua funcție este predestinată pentru o fracțiune mică a utilizatorilor. Apple a refuzat să precizeze numărul de clienți ce au fost vizați de spyware, invocând litigii în desfășurare.

S-a precizat că acum a notificat clienții din aproximativ 150 de țări că ar fi putut fi vizați de programe spion.

Au fost descoperite programe spion care vizează mai multe platforme

Acest anunț a subliniat faptul că spyware reprezintă o problemă globală, care pune la înaintare experți de la firme de supraveghere precum NSO Group și giganții tehnologici. Producătorii de spyware vor încerca probabil să găsească modalități de a ocoli modul de blocare.

Din Maroc până în Mexic și până în Singapore, experții criminalistici digitale au descoperit programe spion care vizează mai multe platforme tehnologice – și construite de o serie de vânzători – care erau folosite pentru a urmări mișcările lucrătorilor pentru drepturile omului, lucrătorilor ambasadei și alte ținte.

„Există acum dovezi de netăgăduit… că industria spyware-ului mercenar facilitează răspândirea practicilor autoritare și contribuie la abuzuri masive ale drepturilor omului”, a declarat directorul Citizen Lab, Ron Deibert.

Potențiala amenințare la securitatea națională a programelor spyware a fost pusă în evidență anul trecut, când iPhone-urile a aproximativ o duzină de angajați ai Departamentului de Stat al SUA care servesc în Africa au fost sparte cu produsul NSO Group.

Un purtător de cuvânt al Grupului NSO a declarat într-un răspuns la acea vreme că, odată ce firma a aflat despre incident „a decis să înceteze imediat accesul clienților relevanți la sistem, din cauza gravității acuzațiilor”. Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu a primit „nicio indicație că instrumentele NSO au fost folosite în acest caz”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe