CIA finanțează cercetările în domeniul geneticii și vrea să aducă la viață specii dispărute. Care este motivația geopolitică

CIA finanțează cercetările în domeniul geneticii și vrea să aducă la viață specii dispărute. Care este motivația geopolitică

Compania Colossal, din domeniul biotehnologiilor inovatoare, intenționează să readucă la viață trei specii dispărute de animale: mamutul, lupul marsupial și pasărea Dodo.

Startup-ul din Dallas, Texas, motivează că reintroducerea în ecosisteme a acestor animale va fi benefică pentru mediu iar pasărea va fi readusă la viață cu ajutorul celei mai apropiate rude ale sale care trăiește, porumbelul Nicobar.

Cu o infuzie proaspătă de 150 de milioane de dolari, Colossal își propune să reînvie cea mai faimoasă pasăre dispărută și, în acest proces, să deschidă o nouă frontieră în genomică – relatează fastcompany.com.

Pasărea trăia doar pe Insula Mauritius și a fost exterminată rapid după ce coloniștii olandezi au adus prădători în habitatul său în urmă cu aproximativ 350 de ani; dodo ajungea la o înălțime de 90 cm și o greutate de 22 de kilograme și a fost incapabilă să lupte cu șobolanii, câinii sau porcii răspândiți pe insulă.

Pasărea nu zbura și depunea doar un ou pe an.

Ultima dodo vie a fost văzută pe insula Mauritius în 1662

„Dodo este un prim exemplu al unei specii care a dispărut pentru că noi – oamenii – le-am făcut imposibil să supraviețuiască în habitatul lor nativ”, spune Beth Shapiro, un paleogeneticist și consilier științific al Colossal Biosciences, care construiește tehnologie pentru a readuce la viață specii dispărute, în parte pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a restabili ecosistemele și climatele care s-au degradat fără ele.

Startup-ul în vârstă de doi ani, cu sediul în Dallas, a anunțat deja planuri pentru un „elefant lânos” tolerant la frig, care ar putea ține sub control arbuștii și copacii arctici și ar putea fertiliza ierburile cu gunoiul de grajd, împreună cu un tigru tasmanian resuscitat, care a ajutat la menținerea în echilibru a ecosistemelor din Australia până la începutul secolului 2o – relatează sursa citată.

Ceo-ul colosal Ben Lamm a estimat că primul dodo se va naște în fața vițeilor mamut pe care își propune să-i nască în 2028 folosind un uter artificial: „Având în vedere calendarul semnificativ mai scurt de gestație de 30 de zile față de cele 22 de luni la elefanți, cred că este foarte probabil să vedem un dodo înainte de a vedea mamutul”, a spus specialistul, conform fascompany.com.

De ce e interesată CIA de acest proiect

Tehnologia a atras aproximativ 225 de milioane de dolari de la investitori, dintre care mulți vin departe de lumea biologiei: Paris Hilton, Chris Hemsworth, Tony Robbins, gemenii Winkelvoss, dezvoltatorul de jocuri video Richard Garriott și Thomas Tull, fondatorul Legendary Pictures sau al Fondului american pentru tehnologie inovatoare. Dar nu în ultimul rând și In-Q-Tel, brațul de capital de risc al CIA.

Chiar și fără a reînvia speciile dispărute, inovațiile Colossal în biologia sintetică ar putea fi folosite pentru conservarea faunei sălbatice existente în contextul în care populațiile de animale au scăzut cu o medie de 69% în ultima jumătate de secol, inclusiv un declin de aproximativ trei miliarde de păsări, un declin exacerbat de schimbările climatice și care exacerbează schimbările climatice.

De asemenea, compania aduce beneficii potențiale în agricultură și în asistența medicală umană, prin îmbunătățirea terapiei genice și a dezvoltării vaccinurilor.

Există, de asemenea, supraviețuire geopolitică: inovațiile sale, a spus Colossal într-o declarație, vor ajuta la „continuarea avantajului high tech al SUA„. În septembrie, compania și-a transformat platforma software internă într-un nou startup, Form Bio, axat pe „împuternicirea oamenilor de știință să ajungă la descoperiri și descoperiri în mai puțin timp și cu mai puțin efort”, cu o finanțare inițială de 30 de milioane de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:00 - Cu cine a înlocuit-o Alex Leonte pe Theo Rose / „Nu mă ascund, că nu e nimic de ascuns”
16:57 - Bătrânii, ținta a două femei care își drogau și jefuiau victimele / Cel puțin o persoană a murit
16:53 - Eugen Tomac, după o dezbatere despre Schengen: Controalele la frontierele UE trebuie să fie eliminate pentru români. Am încredere că acțiunea pe care am depus-o la CJUE va fi câștigătoare
16:41 - Violeta Alexandru: Guvernanții ne îndreaptă spre un dezastru în relația cu tot ce înseamnă mecanismul de plată pentru PNRR. Ministrul Muncii nu este în stare să conducă acest proces al reformării pensiilor speciale (VIDEO)
16:37 - Situație neobișnuită! Un român a fost pus să plătească 3.600 de lei pentru contorul de gaze: „Oricare dintre noi putem fi puși în aceste ipostaze”
16:33 - Premierul polonez: „Vizita liderului chinez la Moscova ne umple de îngrijorare”
16:29 - Ce notițe a găsit Mădălina Crețan în telefonul lui Nosfe, după moartea lui: „Pe lângă ce știam noi că își dorește, am mai găsit în telefonul lui…”
16:23 - Reacția UEFA, după ce Federația de Fotbal din Ungaria a anunțat că simbolul Ungariei Mari poate fi utilizat pe stadioane
16:16 - Ministrul Transporturilor reclamă atitudinea Ucrainei în scandalul Bâstroe. Sorin Grindeanu, aluzie la Bogdan Aurescu: De relațiile cu alte state se ocupă alt minister din România
16:09 - Ce a pățit un șofer român de TIR, care lucrează în Olanda: Acum se jură că o să-și vândă toate camioanele: „Nu mai vreau să fac asta vreodată”