CIA finanțează cercetările în domeniul geneticii și vrea să aducă la viață specii dispărute. Care este motivația geopolitică

CIA finanțează cercetările în domeniul geneticii și vrea să aducă la viață specii dispărute. Care este motivația geopolitică

Compania Colossal, din domeniul biotehnologiilor inovatoare, intenționează să readucă la viață trei specii dispărute de animale: mamutul, lupul marsupial și pasărea Dodo.

Startup-ul din Dallas, Texas, motivează că reintroducerea în ecosisteme a acestor animale va fi benefică pentru mediu iar pasărea va fi readusă la viață cu ajutorul celei mai apropiate rude ale sale care trăiește, porumbelul Nicobar.

Cu o infuzie proaspătă de 150 de milioane de dolari, Colossal își propune să reînvie cea mai faimoasă pasăre dispărută și, în acest proces, să deschidă o nouă frontieră în genomică – relatează fastcompany.com.

Pasărea trăia doar pe Insula Mauritius și a fost exterminată rapid după ce coloniștii olandezi au adus prădători în habitatul său în urmă cu aproximativ 350 de ani; dodo ajungea la o înălțime de 90 cm și o greutate de 22 de kilograme și a fost incapabilă să lupte cu șobolanii, câinii sau porcii răspândiți pe insulă.

Pasărea nu zbura și depunea doar un ou pe an.

Ultima dodo vie a fost văzută pe insula Mauritius în 1662

„Dodo este un prim exemplu al unei specii care a dispărut pentru că noi – oamenii – le-am făcut imposibil să supraviețuiască în habitatul lor nativ”, spune Beth Shapiro, un paleogeneticist și consilier științific al Colossal Biosciences, care construiește tehnologie pentru a readuce la viață specii dispărute, în parte pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a restabili ecosistemele și climatele care s-au degradat fără ele.

Startup-ul în vârstă de doi ani, cu sediul în Dallas, a anunțat deja planuri pentru un „elefant lânos” tolerant la frig, care ar putea ține sub control arbuștii și copacii arctici și ar putea fertiliza ierburile cu gunoiul de grajd, împreună cu un tigru tasmanian resuscitat, care a ajutat la menținerea în echilibru a ecosistemelor din Australia până la începutul secolului 2o – relatează sursa citată.

Ceo-ul colosal Ben Lamm a estimat că primul dodo se va naște în fața vițeilor mamut pe care își propune să-i nască în 2028 folosind un uter artificial: „Având în vedere calendarul semnificativ mai scurt de gestație de 30 de zile față de cele 22 de luni la elefanți, cred că este foarte probabil să vedem un dodo înainte de a vedea mamutul”, a spus specialistul, conform fascompany.com.

De ce e interesată CIA de acest proiect

Tehnologia a atras aproximativ 225 de milioane de dolari de la investitori, dintre care mulți vin departe de lumea biologiei: Paris Hilton, Chris Hemsworth, Tony Robbins, gemenii Winkelvoss, dezvoltatorul de jocuri video Richard Garriott și Thomas Tull, fondatorul Legendary Pictures sau al Fondului american pentru tehnologie inovatoare. Dar nu în ultimul rând și In-Q-Tel, brațul de capital de risc al CIA.

Chiar și fără a reînvia speciile dispărute, inovațiile Colossal în biologia sintetică ar putea fi folosite pentru conservarea faunei sălbatice existente în contextul în care populațiile de animale au scăzut cu o medie de 69% în ultima jumătate de secol, inclusiv un declin de aproximativ trei miliarde de păsări, un declin exacerbat de schimbările climatice și care exacerbează schimbările climatice.

De asemenea, compania aduce beneficii potențiale în agricultură și în asistența medicală umană, prin îmbunătățirea terapiei genice și a dezvoltării vaccinurilor.

Există, de asemenea, supraviețuire geopolitică: inovațiile sale, a spus Colossal într-o declarație, vor ajuta la „continuarea avantajului high tech al SUA„. În septembrie, compania și-a transformat platforma software internă într-un nou startup, Form Bio, axat pe „împuternicirea oamenilor de știință să ajungă la descoperiri și descoperiri în mai puțin timp și cu mai puțin efort”, cu o finanțare inițială de 30 de milioane de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:01 - Premierul Marcel Ciolacu: „Sperăm ca în perioada următoare să se găsească cele mai bune soluții, în primul rând să nu mai moară oameni pe frontul din Ucraina și pe urmă economiile se reașează”
20:55 - Accident cu 16 victime, în Constanța. Planul roșu de intervenție a fost activat
20:43 - Marcel Ciolacu: În acest moment, candidatul pentru funcţia de Primar General al Capitalei este Gabriela Firea, din partea PSD. Urmează să decidem dacă mergem separat sau împreună cu cei de la PNL
20:38 - Premierul Marcel Ciolacu: Nu există nici o paralelă între eventuala candidatură a președintelui Iohannis la NATO și faptul că alegerile pentru funcția de președinte au fost stabilite în luna septembrie (VIDEO)
20:31 - Un elev din cinci nu a rezolvat un exercițiu de clasa a II-a la simularea Evaluării Naționale, la Matematică
20:24 - Babs se pregătește de primăvară cu operații estetice. La ce proceduri a apelat fosta iubită a lui Dorian Popa
20:21 - Grindeanu: Testul cel mai important e în acest an, astfel încât să avem președinte, să câștigăm alegerile parlamentare, locale și europarlamentare / Ciolacu: Trebuie să fie realiști. Niciun partid politic nu va putea câștiga totul
20:14 - Criză de medici stomatologi la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani / Unitatea de Primiri Urgențe a rămas fără linie de gardă
19:53 - Un bărbat băut a lovit șase copii pe trecerea de pietoni. Șoferul este condamnat la ani grei de închisoare
19:44 - Mai multe ONG-uri cer Guvernului reducerea termenului pentru viză de flotant, înainte de alegeri