Cum trebuie să reacţionezi dacă ţi-a fost spart contul de Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Google, Yahoo sau YouTube

Cum trebuie să reacţionezi dacă ţi-a fost spart contul de Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Google, Yahoo sau YouTube
Foto simbol: Pixabay

Foarte mulţi utilizatori ai conturilor de Social Media s-au plâns, în ultimul timp, că le-au fost sparte spaţiile virtuale în care activează pe aceste reţele. În principal, de vină sunt hackerii, care încearcă să fure date personale.

DNSC, adică Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, i-a sfătuit pe români în privinţa modului în care ar trebui să reacţioneze dacă se întâmplă să rămână fără contul de Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Google, Yahoo sau YouTube.

Eşti o victimă a unui atac tip phishing?

DNSC a publicat un clip video care se poate dovedi a fi extrem de util pentru oricine se regăeşte într-o asemenea situatie, asa ca e bine să ştii ce ar trebui să faci în situaţia în care un hacker vrea să obţină control asupra datelor tale personale.

„Ești influencer pe social media și te trezești deodată cu conturile blocate, după ce ai apăsat pe un link dintr-un mail în care ți se cerea să-ți validezi datele. Cum se poate ajunge aici și ce trebuie să faci în astfel de cazuri?”, a întrebat DNSC, după care a transmis câteva sfaturi, pe care le poţi regăsi în clipul de mai jos:

Cum verifici dacă ți-a fost spart contul de Facebook

Mergi la săgeata din colțul din dreapta sus al paginii și dă click pe ea. În meniu, selectează Setări și confidențialitate, apoi alege categoria Setări și îți va apărea un nou meniu de unde vei alege categoria Securitate și conectare și apoi Unde te-ai conectat.

Dacă vei da click pe Vezi mai mult, ți se va deschide o listă cu toate dispozitivele pe care le-ai folosit pentru a te conecta pe Facebook, de unde te-ai conectat și ora la care te-ai conectat. Dacă observi vreo dată de conectare pe care nu o recunoști, înseamnă că ai fost piratat. Cu alte cuvinte, contul tău de Facebook a fost spart.

În această situație, dă click pe cele trei puncte din dreptul sesiunii respective și alege opțiunea Nu este vorba de tine?. Ți se va deschide o fereastră mică unde vei da click pe butonul Securizează contul, iar Facebook te va direcționa către o pagină unde va trebui să te loghezi și îți vei securiza contul. Fă click pe Securizează contul, iar în final dă click pe butonul Începe.

Apoi, revino la lista cu toate sesiunile de logare. La sfârșitul ei vei găsi un buton Deconectare de la toate dispozitivele. Dă click pe acel buton și, astfel, se vor închide toate sesiunile.

Există unele semne care îți dau de înțeles că ți-a fost spart contul de Facebook, și anume: Datele tale personale (nume/prenume, data nașterii, parola, adresa de e-mail etc.) au fost modificate; Pe pagina principală apar postări pe care nu le-ai făcut tu; Au fost trimise cereri de prietenie de pe contul tău pe care nu le recunoști; Au fost trimise mesaje de pe contul tău pe care nu le recunoști.

După ce închizi setările în care ai intrat, nu uita să-ţi schimbi parola la Facebook.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană