Datele a peste 178 de milioane de utilizatori Facebook au ajuns publice pe internet

Datele a peste 178 de milioane de utilizatori Facebook au ajuns publice pe internet
Foto simbol: Pixabay

Facebook a anunțat că a dat în judecată un hacker ucrainean după ce datele a peste 178 de milioane de utilizatori au fost făcute publice de către acesta. Alexander Solonchenko a reușit să spargă baza de date a companiei Facebook, iar ca urmare, datele personale ale mai multor utilizatori au ajuns publice pe internet.

Cum a procedat hackerul?

Din sursele disponibile, hackerul a „hrănit” Facebook cu 178 de milioane de numere de telefon false, folosind funcția de „Import contacte”, disponibilă pe Messenger. După aceea, acesta a calculat de câte ori Facebook a trimis semnale pozitive pentru fiecare număr de telefon în parte. Fiecare semnal oferit de Facebook conținea datele aferente numărului de telefon.

Se presupune că hackerul a condus această operațiune timp de 1 an, iar mai apoi, în 2020, datele utilizatorilor au fost vândute pe piața neagră.

Facebook l-a urmărit pe Solonchenko pe forumul pieței negre, iar mai apoi a folosit datele de contact pentru a isca un proces împotriva lui.

Interdicție de a mai accesa vreodată Facebook

Solonchenko este cunoscut în clubul hackerilor din Ucraina, acesta fiind responsabil și pentru spargerea bazei de date a unei importante bănci din Kiev. În plângerea sa, Facebook a cerut daune nedefinite și i-a interzis lui Solonchenko să mai acceseze vreodată platforma de socializare și să vândă datele utilizatorilor.

Acesta nu este un eveniment singular. În aprilie, datele a peste 533 de milioane de utilizatori au fost furate de pe Facebook.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană