Datele ministerelor ucrainene în „mâinile” gigantului Amazon. Ce ascunde compania lui Jeff Bezos

Datele ministerelor ucrainene în mâinile gigantului Amazon. Ce ascunde compania lui Jeff Bezos
Foto: Hepta/Zuma Press / Rafael Henrique.

Platforma de cloud computing Amazon Web Services a ajutat ministerele ucrainene și companiile private să „migreze” mai mult de zece petabytes (zece milioane de gigaocteți) de date către servere securizate, se arată pe site-ul companiei.

Datele ministerelor, încredințate lui Jeff Bezos

„AWS a adăugat peste 10 petaocteți (10 milioane de gigaocteți) de date de la 27 de ministere ucrainene, 18 universități ucrainene, cea mai mare școală de învățământ la distanță K-12 și zeci de alte companii din sectorul privat. Acum există 61 de date guvernamentale privind migrațiile pe AWS, fiind așteptate să vină mai multe”, informează sursa citată.

Compania a menționat că înainte de război, legea impunea ca anumite date guvernamentale și din sectorul privat să fie stocate pe servere care sunt situate fizic în Ucraina.

Cu toate acestea, cu o săptămână înainte de invazia rusă a Ucrainei, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care permite mutarea datelor guvernamentale și din sectorul privat în cloud. Pentru a face acest lucru, autoritățile ucrainene a solicitat ajutorul Occidentului. Amazon Web Services (AWS) a fost una dintre primele organizații care au răspuns.

Amazon colaborează cu Guvernul Ucrainei

În a treia zi de război, specialiștii AWS au început să exporte aceste date în dispozitivele speciale pentru calcularea, transferul și stocarea datelor AWS Snowball.

„AWS este onorat să lucreze cu guvernul ucrainean și cu alte organizații private și publice pentru a sprijini poporul ucrainean. Vom continua să ajutăm și să oferim cunoștințele și serviciile noastre tehnice celor care au nevoie de ele”, a adăugat serviciul de presă al companiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe