Hackerii au luat cu asalt planul lui Vladimir Putin

Hackerii au luat cu asalt planul lui Vladimir Putin
Pe partea de spionaj, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia sunt prezente la noi în țară. / Sursa Foto: Freepik

Un grup de hackeri, opozant al regimului AleksandrLukașenko, susține că a perturbat transportul trupelor rusești spre Ucraina, prin Belarus, în urma infectării cu viruși a serverelor utilizate de sistemul feroviar al statului-satelit pentru Vladimir Putin.

Belarusian Cyber-Partisans ar fi autorii, care s-au folosit de fișiere tip ransomware (n.r. – viruși informatici), informează ZDnet. Hackerii îl numesc „terorist” pe Lukașenko și susțin că au reușit să cripteze un număr consistent de servere. Mai mult, au reușit să distrugă backupurile, pentru a încetini și chiar întrerupe transportul trupelor rusești pe calea ferată.

Cum afectează atacurile hackerilor sistemele informatice din Belarus

Experții în securitate au confirmat faptul că există indicii ce demonstrează că sistemele informatice ar fi fost atacate în rețeaua BelZhD. Mai mult, ar fi pentru prima dată când ransomware-ul este utilizat într-un astfel de scop.

În prezent, mai multe site-uri din rețeaua BelZhD sunt nefuncționale. Printre serviciile afectate ar fi inclusiv sistemul de plată pentru bilete online.

Pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, Vladimir Putin transportă trupe militare prin Belarus, către granița dintre cele două țări. Oamenii lui Lukașenko au precizat că mutarea trupelor se desfășoară în cadrul unui exercițiu militar comun, obișnuit.

Urmăriți B1TV.ro și pe