Netflix a fost de acord să soluţioneze o dispută fiscală cu Italia, prin plata a 55,8 milioane de euro

Netflix a fost de acord să soluţioneze o dispută fiscală cu Italia, prin plata a 55,8 milioane de euro
Netflix a fost de acord să soluţioneze o dispută fiscală cu Italia, prin plata a 55,8 milioane de euro. Photo: Hepta/ Fabian Sommer/dpa

Serviciul american de streaming Netflix a fost de acord să soluţioneze o dispută fiscală cu Italia, prin plata a 55,8 milioane de euro, potrivit Reuters.

Anchetele demarate de parchetul din Milano asupra gigantului Netflix au dat roade, iar multinaționala californiană care distribuie contra cost filme și seriale TV a plătit, într-o singură tranşă peste 55 de milioane și 850 de mii de euro către autoritățile fiscale italiene.

Netflix a acceptat plata a aproape 5556 de milioane de euro

Procurorii din Milano au afirmat într-un comunicat că au stabilit o înţelegere cu o companie multinaţională de streaming video, la cerere, pentru o perioadă cuprinsă între octombrie 2015 şi 2019, căreia i-au cerut să plătească 55,8 milioane de euro (59,1 milioane de dolari).

Ancheta complexă, pe care procurorul Enrico Pavone a moștenit-o de la colegul său Gaetano Ruta (aflat acum la Parchetul European) și de la procurorul Francesco Greco, a reușit să demonstreze pentru prima dată la nivel mondial în cazul unui colos al economiei digitale existenţa unui „sediu permanent” al Grupului în Italia.

Un purtător de cuvânt al Netflix a spus că compania este încântată că problema a fost finalizată.

„Am menţinut dialogul şi cooperarea constantă cu autorităţile italiene şi continuăm să credem că am acţionat în deplină conformitate cu regulile italiene şi internaţionale”, a spus purtătorul de cuvânt.

Procurorii deschiseseră în urmă cu trei ani o anchetă pentru o posibilă evaziune fiscală. Ei au susţinut că Netflix ar fi trebuit să plătească taxe în Italia, deoarece s-a bazat pe infrastructura digitală pentru a transmite conţinut către 2 milioane de utilizatori din ţară.

În contextul acordului de plată, Netflix a deschis acum un birou în Italia, înfiinţând o bază la Roma şi angajând peste 40 de angajaţi.

Ancheta procurorilor din Milano, care au susţinut că cablurile şi serverele de computer utilizate de Netflix reprezintă o prezenţă fizică în Italia, a fost declanşată de controale efectuate de poliţia fiscală din Italia

Netflix a plătit 55.850.513 euro sub formă de taxe, penalități și dobânzi

Înainte de începerea anchetei, această rețea nu era identificată fiscal în Italia. Investigațiile au făcut posibilă reconstituirea exactă a extinderii infrastructurii digitale (numită Content delivery network) cu care grupul difuza traficul video.

O „infrastructură esențială și semnificativă pentru dezvoltarea afacerilor companiei în străinătate pe teritoriul național”, aşa cum se precizează într-o notă difuzată de procurorul Marcello Viola: „Rețeaua de livrare de conținut a Grupului era alcătuită din peste 350 de servere care erau instalate la centrele de date și la principalii operatori de telefonie din întreaga ţară”.

La sfârșitul evaluărilor fiscale, Netflix a plătit 55.850.513 euro sub formă de taxe, penalități și dobânzi, „pentru a soluționa toate cauzele pendinte cu autoritățile fiscale italiene pentru perioada octombrie 2015-2019”.

În trecut, procurorii din Milano au anchetat şi alţi giganţi americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi Apple, Amazon şi Facebook, pentru eludarea taxelor, permiţând Italiei să încaseze câteva miliarde de euro sub formă de amenzi şi plăţi de taxe.

Urmăriți B1TV.ro și pe