Nu se mai vând PC-urile: Prețuri imense, cerere drastic scăzută

Nu se mai vând PC-urile: Prețuri imense, cerere drastic scăzută
Sursa: Captură YouTube

Vânzările de computere personale s-au diminuat considerabil pe plan mondial. În trimestrul trecut – cu 15%, iar la unele mărci de top declinul a ajuns până la chiar 28%. Doar Apple a arătat niște creșteri în ultimele trei luni, conform datelor IDC.

În trimestrul al doilea, livrările pentru astfel de produse a scăzut de la 87 de milioane de unități, la 74 de milioane.

Lenovo, lider de piață, s-a confruntat cu scăderi ale livrărilor de 16%

Prețul mediu de vânzare al unui PC a tot crescut timp de cinci trimestre consecutive, între primul din 2021 și primul din 2022, până la 4631 de lei.

Multe produse indisponibile, componente scumpite dur, la care s-a adăugat un cost de transport pe măsură. Creșterea inflației n-a făcut decât să întregească tabloul costisitor.

Eventuală revenire a pieței de PC-uri – abia în 2024

Se așteaptă vremuri tumultoase pentru piețele de computere și tablete, conform unei noi prognoze IDC. Livrările globale de PC-uri tradiționale vor scădea cu 12,8% în 2022, până la 305,3 milioane de unități, în timp ce livrările de tablete vor scădea cu 6,8%, până la 156,8 milioane. Inflația, o economie globală care slăbește și scăderea cumpărăturilor în ultimii doi ani sunt principalele cauze ale perspectivelor reduse.

De asemenea, se așteaptă o contracție suplimentară în 2023, deoarece cererea consumatorilor a încetinit, cererea de educație a fost în mare măsură îndeplinită și cererea întreprinderilor este respinsă din cauza înrăutățirii condițiilor macroeconomice. Se estimează că piața combinată pentru PC-uri și tablete va scădea cu 2,6% în 2023, înainte de a reveni la creștere în 2024.

Urmăriți B1TV.ro și pe